lake toba

Rabiës vaccinatie: wel of niet nemen voor een reis?

Ga je op reis, ben je benieuwd welke vaccinaties je nodig hebt en twijfel je over wel of niet laten vaccineren voor rabiës? In dit artikel krijg je meer informatie over rabiës en het nut van een preventieve vaccinatie. Wellicht helpt dit jou bij de keuze of je wel of niet wilt laten vaccineren voor rabiës.


Wat is Rabiës?

Rabiës wordt in de volksmond ook wel hondsdolheid genoemd. Het wordt veroorzaakt door een virus en het is een ernstige infectie van de hersenen. Het is een zeldzaam virus, maar als iemand besmet is geraakt met rabiës en er is geen directe en adequate behandeling, dan leidt het tot de dood. Als het virus de kans heeft gekregen om in het lichaam te komen, dan krijgt de besmette persoon binnen 20 tot 90 dagen de eerste ziekteverschijnselen. Dit begint met griepverschijnselen, gaat verder tot verlammingen en leidt uiteindelijk tot de dood. Er overlijden jaarlijks in de wereld zo’n 60.000 mensen aan Rabiës. 

Hoe kan je besmet worden met Rabiës?

Iemand kan het virus krijgen door een dier dat besmet is met het virus. Het virus kan worden opgelopen in enkele Oost-Europese landen, Azië, Afrika en Zuid- en Midden Amerika. Het virus kan worden overgedragen door een krab, een beet of een lik op een wondje door een (zwerf) hond of aap. Ook katten en vleermuizen kunnen het virus overbrengen.

Wat moet je doen als je op reis bent gebeten of gekrabd?

Als je op reis is een land waar rabiës voorkomt en je bent gebeten of gekrabd door een dier, dan moet je direct actie ondernemen om te voorkomen dat het eventuele aanwezige virus zich kan doordringen in je lichaam. De actie die moet ondernemen, is afhankelijk van het feit of je wel of niet gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent tegen rabiës, dan moet je antistoffen krijgen toegediend binnen 24 uur na het incident. Deze antistoffen, de Rabiës Immunoglobuline, is echter in veel landen erg moeilijk verkrijgbaar. De kans is groot dat je dan moet afreizen naar een grote stad in een ander land. Naast de antistoffen is het belangrijk om nog vier injecties te krijgen tegen rabiës. Deze vier injecties worden gegeven op verschillende dagen na het incident. Als je wél bent gevaccineerd tegen rabiës, dan heb je de directe antistoffen niet meer nodig omdat deze al zijn aangemaakt in je lichaam na toediening van het vaccin. Dan heb je enkel nog twee ‘booster’ injecties nodig. Deze injecties zijn op veel plekken op de wereld verkrijgbaar.

Ben je gebeten of gekrabd in een land waar rabiës voorkomt? Onderneem dan direct actie door je zorg- en of reisverzekering op de hoogte te stellen via het noodnummer. Zij zullen dan direct aan de slag gaan en houden met jou contact over wat je moet doen en waar je naar toe moet reizen om de juiste medische hulp te krijgen. 

Wel of niet vaccineren tegen Rabiës?

Het belangrijkste advies ter voorkoming van rabiës, is om in het buitenland contact met dieren zo veel mogelijk te vermijden. Dieren die namelijk geïnfecteerd zijn met rabiës hoeven zich niet altijd hondsdol te gedragen en kunnen ook zielig of ziek ogen, dit hangt namelijk af van het stadium van de ziekte.

Is er een verhoogd risico op rabiës tijdens je reis, dan kan het verstandig zijn om een preventieve vaccinatie tegen rabiës te nemen. Er is een verhoogde kans op rabiës bij:

  • Een land/gebied waar Rabiës veel voorkomt
  • Veel contact hebben met dieren, bijvoorbeeld vanwege vrijwilligerswerk 
  • Drie maanden of langer op reis gaan 
  • Veel fietsen op reis
  • Reizen met kinderen
  • Als medische hulp niet snel bereikbaar is tijdens een deel van je reis
Eigen ervaring met Rabiës vaccinatie

Tijdens een reis door Sumatra ben ik gekrabd door een kat. Ik was op dat moment niet gevaccineerd tegen Rabiës. Ik heb het noodnummer van mijn reisverzekering gebeld en zij hebben mij begeleid bij de actie die ik direct moest ondernemen. Dit hield in dat ik moest vliegen naar de bestemming waar ik de antistoffen moest krijgen toegediend en vervolgens op vier verschillende dagen (dag 0, dag 3, dag 7 en dag 14) nog de andere benodigde injecties moest krijgen. Dit zorgde ervoor dat ons reisplan volledig in de war werd gegooid en dit heeft heel veel invloed gehad op onze reis. Dit heeft er toe doen besloten dat mijn vriend nu wel een rabiës vaccinatie heeft genomen voor de volgende reis. 

Sumatra
Advies consult reisvaccinatie

Natuurlijk is er veel informatie te vinden op internet, maar het beste advies wat ik je kan geven met betrekking tot het wel of niet laten vaccineren voor rabiës en/of andere reisvaccinaties, is om dit te bespreken met een (huis)arts die gespecialiseerd is in reisvaccinaties. Zelf heb ik mij laten adviseren door een huisarts die is aangesloten bij Reisprik.nl. Reisprik.nl is een erkend vaccinatiecentrum en bevat een landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor reizigersadvisering en vaccinaties. Zo kun je gericht jouw reis- en medische situatie voorleggen en je laten adviseren wat het beste is voor jou.

Wil je meer reisinspiratie en op de hoogte blijven van nieuwe reistips? Kijk dan eens bij mijn andere reistips en volg Reismeis.nl dan op Instagram 

Geef een reactie