Review DJI Mavic Mini, een drone voor op reis!

In dit artikel leg ik uit waarom ik een drone heb aangeschaft, voor welke drone ik ben gegaan en wat mijn eerste ervaringen zijn. In oktober 2019 introduceerde DJI de Mavic Mini, de kleinste, lichtste en goedkoopste drone die zij tot nu toe op de markt hebben gebracht. Toen werd ik wel heel nieuwsgierig, want ik als reisfanaat wil niet teveel plek verliezen in mijn backpack. En die mooie plaatjes op social media van bovenaf, dat blijf ik indrukwekkend vinden! Lees je mee?

Wel of geen drone

Na een aantal jaren getwijfeld te hebben of ik wel of niet een drone zou aanschaffen, heb ik recentelijk de keuze gemaakt om dit wel te doen. Er zijn verschillende redenen waarom ik twijfelde, waaronder de regelgeving, de hoge aanschafprijs en de ruimte in mijn backpack die al in beslag wordt genomen door allerlei camera apparatuur. Sinds de DJI de Mavic Mini eind 2019 introduceerde, werd ik op veel vlakken overtuigd om toch een drone aan te schaffen.
DJI Mavic Mini foto

Dji Mavic Mini

Het grootste voordeel van deze drone, is de omvang en het gewicht. Want de DJI Mavic Mini is een kleine drone van 249 gram, waardoor de drone deels buiten de Europese wetgeving valt die vanaf 31 december 2020 is gaan gelden. De DJI Mavic Mini drone valt in de Subcategorie A1, wat betekent dat de drone lichter is dan 250 gram bij het opstijgen. Hierdoor hoef je géén kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te halen. Echter moet je de drone wel registreren bij het RDW omdat hij een camera heeft. Wil je meer informatie over de nieuwe drone regels? Dat kun je hier bekijken op de website van de Rijksoverheid. Via de website van het RDW kun je jouw drone registreren.

Met de Mavic Mini kun je met een batterij maximaal 30 minuten. Ik vind dat vrij lang voor zo’n klein apparaat. De vorige kleine drone van DJI (Spark) kon bijvoorbeeld niet langer dan maximaal 16 minuten vliegen, een aanzienlijk verschil.

Uiteraard kun je niet evenredige kwaliteit verwachten met de zwaardere en grotere drones van DJI die een hoger prijskaartje hebben. De Mavic Mini drone filmt bijvoorbeeld niet in 4K, maakt geen HDR foto’s en heeft geen sensoren voor obstakeldetectie. Maar even om te vergelijken, voor de DJI drone die de volgende op de rij is, ben je bijna €1000 kwijt.

Update: Ondertussen is de Mini 2 uitgebracht en deze filmt wel in 4K en heeft weer net meer mogelijkheden dan de Mavic Mini, zoals fotograferen in RAW. Deze is dan ook een klein tikkeltje duurder dan de eerste Mavic Mini.

Tulpenvelden

Prijs DJI Mavic Mini

De DJI Mini kost €399 los en met een Fly More Combo pakket €449. Ik koos zelf voor de Fly More Combo, omdat in dit pakket twee extra batterijen, een charging hub waar drie accu’s in passen, maar ook een beschermhoes voor de drone en andere handige en nuttige accessoires bij zit. Wat mij betreft een aanrader om direct dit pakket aan te schaffen, want een extra batterij heb je al snel nodig en een losse batterij kost los €45.

De Mini 2 kost los €459 en met een Fly More Combo pakket €573. Ook hier raad ik het uiteraard weer aan om voor het complete pakket te gaan.

Review DJI Mavic Mini Drone

Al met al ben ik ontzettend blij met de aanschaf van de drone en word ik blij van de eerste beelden. Ik heb de foto’s in dit artikel niet bewerkt. Ik vond het vliegen de eerste keer heel spannend. Met filmpjes op internet en tips van anderen lukte het mij de drone veilig de lucht in te brengen en hem weer veilig aan de grond te brengen. Uiteraard zal ik nog even moeten oefenen om een meer ervaren drone vlieger te worden! Wil je een filmpje zien van de beelden? Kijk dan eens hier naar mijn filmpje van de tulpenvelden.

DJI Mavic Mini foto

En dan hoop ik uiteindelijk, als we straks weer mogen reizen, ik jullie mooie plaatjes van reisbestemmingen van bovenaf kan showen! Volg dan Reismeis op Instagram voor meer drone beelden. Heb je ook weleens overwogen een drone aan te schaffen? 🙂

18 Comments

 • Frederique

  6 mei 2020 at 15:37

  Heel erg tof. Ik heb je artikel bewaard want dit lijkt me een goede optie aangezien ik echt genn 1000 euro voor een drone wil neerleggen!

  Beantwoorden
 • Morris

  15 augustus 2020 at 17:32

  Ik overweeg om deze drone ook aan te schaffen. Ik heb een paar vragen:
  – gebruik je de drone veel of licht hij na een half jaar alweer in de kast?
  – mag de drone mee in het vliegtuig op weg naar landen binnen en buiten Europa?
  – kan de drone tegen een stootje?

  Beantwoorden
  • reismeis

   19 augustus 2020 at 10:04

   Beste Morris,
   Wat leuk dat je overweegt om een drone aan te schaffen! En ik begrijp je vragen, want die vragen had ik ook allemaal! Zelf gebruik ik hem regelmatig, maar dat komt omdat ik sowieso graag beelden vastleg tijdens uitjes/trips. Deze beelden kun je ook terugvinden op mijn Instagram @reismeis.nl. ik vind het erg leuk blijven om de omgeving van bovenaf te zien, dat brengt hele gave beelden! Hou je zelf van reizen?

   Je mag de drone meenemen in het vliegtuig, zeker, er zijn veel reizigers die een drone bij zich hebben. Alleen er zijn sommige landen waar ze niet zo welkom zijn, omdat een drone in dat land verboden is. Dat soort landen zou ik hem adviseren liever thuis te laten. Op Google wat zoekwerk geeft je daar meer antwoorden op!

   En de laatste vraag, mijn drone is nog niet gecrasht. Maar hij lijkt wel tegen een stootje te kunnen! Als je het fly more combo pakket neemt, zitten er
   360 graden propeller beschermers bij die je drone extra beschermen, die gebruikte ik vooral de eerste keren veel.

   Mocht je meer vragen hebben dan zie ik de vragen tegemoet! Ik snap de twijfel, maar al om al ben ik er zelf heel blij mee!

   Beantwoorden
   • Morris

    27 september 2020 at 21:12

    Super bedankt voor je antwoord! Ik heb de drone inmiddels ongeveer een maand en ben er erg blij mee. Ik hou zeker van reizen maar heb dat nog niet gedaan met de drone vanwege corona. Wel heel veel zin in!

    Beantwoorden

Geef een reactie