Wonen in Indonesie

Wonen in Indonesië

Hoe is het om te wonen in het buitenland in tijden van Corona? Charlotte is Nederlands, maar woont sinds 2017 in het mooie Indonesië. Hoe is het om in Indonesië te wonen? In een online interview gaf zij antwoorden en insight tips voor reizen in dit mooie land. Lees je mee?

Wie ben je, waar kom je vandaan en sinds wanneer woon je in Indonesië?

Mijn naam is Charlotte Bakker, ik ben 26 jaar oud en ik kom uit Son & Breugel, een klein dorpje vlakbij Eindhoven. In de zomervakantie van 2016, toen ik Geneeskunde studeerde in Maastricht, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Indonesië. Ik gaf Engelse les in een weeshuis in Surabaya. Na bijna twee maanden vrijwilligerswerk ben ik een aantal weken gaan reizen door Indonesië. Ik was in Lombok waar ik besloot om een tussenjaar te nemen, nog meer vrijwilligerswerk te gaan doen en door Indonesië verder te reizen. Ik reisde terug naar Java, naar Malang. Een week voordat ik terug naar Nederland zou gaan sprak ik af met Mario. We hadden elkaar eerder ontmoet in Surabaya, maar hij wilde mij graag Malang laten zien. Nooit gedacht dat ik in één week tijd zo verliefd zou worden. Ik ging terug naar Nederland, maar na een half jaar studeren kwam ik tot de conclusie dat ik niet gelukkig was in Nederland. Tegelijk stopte ik toen met mijn studie, ik was erachter gekomen dat ik geen dokter zou willen worden, de druk en verantwoordelijkheid voor een medemens voelde voor mij te groot. Ik ging terug naar Indonesië, waar ik vanaf januari 2017 woon. Eerst een jaar in Malang, daarna zijn Mario en ik naar Canggu op Bali verhuisd.

Vrijwilligerwerk

Charlotte tijdens haar vrijwilligerswerk

Hoe ziet jouw dagelijks leven er uit?

Ik geniet er enorm van om op Bali te wonen. Zo maak ik ochtendwandelingen tussen de rijstvelden, eet ik graag bij lokale stekjes en geniet ik van live muziek in onze favoriete cafés. Ik werk momenteel als Virtual Assistant, wat betekent dat ik allerlei taken doe voor klanten online. Denk aan social media management of vertalingen. Ondertussen studeer ik Psychologie aan de Open Universiteit. Ik kan mijn tentamens doen op de ambassade of in Nederland wanneer ik daar ben. En ik werk aan een nieuw project, wat ik redelijk binnenkort ga lanceren. Dit kun je volgen via mijn Facebook en Instagram.

Hoe ziet het leven er op dit moment uit in Indonesië?

De stranden en de toeristische attracties zijn gesloten en iedereen is verplicht een mondmasker te dragen in het openbaar. Daarnaast zijn sommige wegen afgesloten. Verder gaat het leven hier redelijk ‘normaal’ door. In Indonesië is er geen sprake van een totale lockdown vanwege economische redenen. De daling van het toerisme heeft een enorme impact en de economische klap voor Bali is groot. De lokale economie wordt daarom nog zo veel mogelijk draaiende gehouden.

Waarom zouden we Indonesië moeten bezoeken?

Voor mij is Indonesië het land met de meest vriendelijke bevolking, de meest diverse culturen en landschappen. Als je alleen al in Bali van zuid naar noord reist, dan kom je zoveel verschillende culturen en landschappen tegen. Van het droge zuiden met witte stranden tot de begroeide jungle in het noorden.

Wonen in Indonesie

Wat zijn jouw insight tips voor reizen in Indonesië?
 • Bezoek Malang op Oost-Java. Blijf niet alleen voor de actieve vulkaan, Gunung Bromo, maar ontdek de hippe koffietentjes, prachtige watervallen en onontdekte stranden die regio Malang bezit.
 • Bezoek Bajawa op Flores. Tussen de jungles vol bamboe zo dik als je bovenbeen wordt je begroet door stralende gezichten van de lokale bevolking in kleine authentieke dorpjes. Prachtige uitzichten in dit bergachtige gebied.
 • Bezoek Kuta op Lombok. Ga surfen in een van de meest idyllische plekken ter wereld. Als je met je scooter door de heuvels rijdt is het ene uitzicht nog mooier dan het andere.
 • Bezoek Sidemen op Bali. Vergeet de rijstvelden in Tegelalang en Jatiluwih, Sidemen is honderd keer minder toeristisch en honderd keer mooier.
 • En vergeet niet de lokale warung op iedere hoek van de straat. Hier vind je het lekkerste eten en de meest vriendelijke service voor soms nog minder dan €1,-

Als het reizen weer veilig kan, help dan de lokale bevolking, zij hebben het hard nodig. Veel mensen hebben hun baan verloren en er is geen financiële steun vanuit de overheid mogelijk. Dus ga lekker uit eten in restaurants, neem een taxi, ga op stap met een tour en beleef ervaringen!

Wil je meer tips over Indonesië? Lees dan mijn geschreven artikelen over reizen naar Indonesië.

7 Comments

 • Ton

  24 mei 2020 at 20:06

  Zelf ben ik in 2019 naar Timor West Sunda en voor de 3 x Bali aangedaan .super mooie eilanden gezien wat een rust en cultuur op Timor en Sunda.
  2018 Sulawesi gedaan geweldig cultuur eiland ook de Togo eilanden gedaan .
  2015 Flores komodo Sumbawa en LOMBOK Gili gedaan 2010 Java gedaan wat een druk eiland maar geweldig genoten.

  Beantwoorden
  • reismeis

   3 juni 2020 at 11:09

   Dank voor je enthousiaste en leuke reactie. Wat heb je al veel gezien van het mooie Indonesië! Ook ik bezocht in 2018 Sulawesi en de Togean eilanden, wat heb ik hier van genoten. Ik zal zeker vaker naar het mooie Indonesië afreizen. Jij ook? 🙂

   Beantwoorden
  • Charlotte

   7 juni 2020 at 11:38

   Hoi Ton,

   Veel gereisd, veel gezien en geweldige plekken bezocht! Ik wil zelf nog heel graag naar Sulawesie, heb je nog tips voor me?

   Charlotte

   Beantwoorden
 • Wendel Bouman

  2 juni 2020 at 11:02

  Hi Charlotte Reismeis, zo’n leuk pseudoniem dat ik het toch ffe wil gebruiken, ook al is het dubbel op. Je bericht is een feestje van herkenning, leuk om te lezen dus. Stiekem ben ik heel trots dat mijn roots in Indonesie liggen, heb er het grootste deel van mijn kindertijd doorgebracht en het land en de mensen zitten nog steeds in mijn hart. Hati hati Charlotte, het is een heel venijnig virus, ik hoop dt jullie gezond blijven en dat het leven daar toch weer op de rails komt. We gaan zeker weer. Onze zoon woont al heel lang in Jakartaen ik mis de straatgeluiden van de koopmannen ‘ puh, puh,’ voor sapu enz. Ondanks de majet toch beetje heimwee. Heb het goed en blijf samen gezond! Wendel Bouman.

  Beantwoorden
  • Charlotte

   7 juni 2020 at 11:35

   Hoi Wendel,

   Wat fantastisch leuk om te lezen! Hopelijk kun je snel een keertje weer naar Indonesië. En bedankt voor de fijne wensen. Ik wens je ook veel sterkte en een goede gezondheid in deze tijd!

   Charlotte

   Beantwoorden
 • Angelo Pieters

  17 november 2020 at 19:53

  Wat een mooi artikel! Hoe doe jij dat eigenlijk kwa visa’s enzo, ik ben van plan volgend jaar ook die kant op te gaan omdat mijn verloofde daar woont. Weet jij wat zo ongeveer de stappen zijn om ook echt op bali te kunnen blijven wonen?

  Greetz

  Angelo

  Beantwoorden
 • Jacob leter

  19 februari 2024 at 18:42

  Ik zou graag in contact komen
  Dit ivm de vertrek wens die ik heb.
  Lees veel zaken die volgens mij niet kloppen op internet en verneem het graag van iemand met ervaring.
  Mvgr

  Beantwoorden

Geef een reactie