• Home
  • /
  • Nepal
  • /
  • Wat is hoogteziekte en hoe kun je dit voorkomen?

Wat is hoogteziekte en hoe kun je dit voorkomen?

Voorafgaand aan mijn trekking door de bergen van de Himalaya heb ik mijzelf voor het eerst verdiept in het verschijnsel hoogteziekte. Ik heb er zelf gelukkig geen last van gehad, maar ik heb helaas wel andere mensen gezien die klachten hadden en een aantal helikopters zien vliegen waarbij mensen moesten worden opgehaald. Dit is natuurlijk niet wat je wilt! In dit artikel lees je meer over dit verschijnsel, wat is hoogteziekte precies en wat moet je doen als je het krijgt?

Wat is hoogteziekte?

Als je je op grote hoogtes bevindt, vanaf zo’n 2500 meter, heb je een kans op hoogteziekte. Hoogteziekte ontstaat doordat de luchtdruk daalt en de lucht ‘ijler’ wordt, wat betekent dat er minder zuurstof in de lucht aanwezig is. Je merkt dit aan je lichaam, zo is het normaal dat je kortademiger wordt en inspanning meer energie van je vraagt. Echter kan dit zuurstoftekort ook leiden tot hoogteziekte, door het tekort kan er vocht vanuit de bloedvaten in de weefsels van hersenen en longen komen en aanleiding geven tot klachten.

Er zijn verschillende vormen van hoogteziekte, waarbij het vaak begint met een milde vorm. Zonder behandeling kan hoogteziekte zich ontwikkelen tot hersenoedeem en longoedeem, wat beiden levensbedreigend kan zijn. Daarom is het erg belangrijk om klachten van hoogteziekte serieus te nemen en op tijd actie te ondernemen.

Wat zijn de klachten bij hoogteziekte?

De beginnende klachten van hoogteziekte zijn vaak hoofdpijn, kortademigheid, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Soms kun je je duizelig en misselijk gaan voelen en wanneer het erger wordt kun je gaan braken. Zonder behandeling kan het leiden tot de ernstigere vormen van hoogteziekte. In het geval van hersenoedeem zijn de klachten te vergelijken met ‘dronkenschap’. Je kunt last krijgen van hevige hoofdpijn, geheugenverlies, sufheid en verlies van coördinatie. Bij longoedeem krijg je last van erge kortademigheid, hoesten en bloed ophoesten en abnormale oververmoeidheid. Bij deze klachten moet je direct gaan afdalen!

Hoe is hoogteziekte te voorkomen?

De belangrijkste tip; luister naar je lichaam! Het is namelijk zo dat de ene persoon gevoeliger is voor hoogteziekte dan de ander, dit is niet afhankelijk van conditie of fitheid. Als je eerder op hoogte bent geweest en je merkte dat je toen last kreeg van hoogteziekte klachten, dan is de kans groot dat je een volgende keer weer last zult krijgen.

De belangrijkste tip voor als je je op hoogte bevindt, is om voldoende water te blijven drinken en traag en rustig te stijgen. Zelf merkte ik dat ik niet voldoende dorst had op hoogte en geneigd was om te weinig te drinken, dus ik ging zelf bijhouden hoeveel flesjes water ik dronk om voldoende te blijven drinken. Er wordt geadviseerd om maximaal 300 meter per dag te stijgen, en hiermee wordt de slaaphoogte bedoeld. Als je op een dag qua hoogte op- en neer loopt en weer op lagere hoogte slaapt, dan heb je geen extra risico op hoogteziekte.

Wat zijn de maatregelen die je moet nemen?

Merk je lichte verschijnselen van hoogteziekte op, zoals hoofdpijn? Probeer dan de hoofdpijn te verminderen met pijnstillers, probeer langzamer te stijgen of las een acclimatisatie dag in. Er zijn hoogteziektepillen verkrijgbaar bij de huisarts die je kunt innemen om het te voorkomen of bij beginnende klachten. Zo begon ik zelf bij de trekking bij minimale klachten voor de 3000 meter met hoogteziektepillen en ben ik van mening dat deze goed hun werk hebben gedaan, omdat mijn klachten niet erger werden. Deze pillen hadden echter wel zijn bijwerkingen, zoals vaak moeten plassen en tintelingen in handen en voeten. Blijf daarnaast veel vocht innemen (minimaal 3 liter per dag!) en drink geen alcohol. Als de klachten niet verdwijnen, ga dan afdalen. Bij klachten die lijken op ernstigere vorm van hoogteziekte, dien je direct snel af te dalen!

TIP: Ga altijd op consult bij een vaccinatiepoli voorafgaand aan je reis en geef hierbij ook aan dat je van plan bent om een trekking te maken. Ik kreeg informatie over hoogteziekte en kreeg pillen ter voorkoming van hoogteziekte voorgeschreven, hierdoor kon ik goed voorbereid aan mijn reis beginnen.

Ben jij al weleens op grote hoogte geweest? En heb je toen last gehad van hoogteziekte?
Lees over onze ervaring op hoogte in het artikel over onze trekking in Nepal!

2 Comments

Geef een reactie