Tips voor een trip naar Krakau


Krakau in Polen is een stad vol met historische waarde. De stad staat vol met mooie gebouwen en monumenten, er zijn talloze gezellige eettentjes en vanuit Krakau kun je een bezoek brengen aan Auschwitz of aan de zoutmijnen van Wieliczka. Zet Krakau maar op je lijstje voor een bijzondere en interessante stedentrip! In deze blog geef ik je meer tips en informatie voor een bezoek aan Krakau.

Historische centrum van Krakau

Krakau is een unieke stad om te bezoeken. Je vindt er veel gezellige restaurantjes, clubs en mooie gebouwen. Maar aan de keerzijde zijn de sporen van de tweede wereldoorlog hier duidelijk zichtbaar. Wat meteen opvalt in het historische centrum is het reusachtige marktplein, ‘Rynek Glowny’. Hier komen de belangrijkste straten van Krakau samen. Het plein is tweehonderd bij tweehonderd meter en is daarmee één van de grootste pleinen van Europa. Het plein heeft een ruime keus aan restaurantjes en terrassen. In het midden van het plein staat de schitterende lakenhal met in één van de hoeken de Mariakerk met twee ongelijke torens. Elk uur hoor je op dit plein een melodie die plotseling stopt. Hier zit een mooie legende aan vast. Een wachter sloeg ’s nachts alarm toen het leger ooit Krakau wilde binnenvallen, hij kreeg toen een pijl door zijn keel, waardoor zijn signaal een ‘abrupt einde’ had.
Rondom het oude gedeelte van de stad loopt een parkje, dit wordt de ‘Planty’ genoemd. Dit is een ongeveer vier kilometer lange parkgordel en in ongeveer een uurtje loop je het rondom. Een leuke wandeling, vooral in de zomermaanden!

Wijk Kazimierz

De wijk ‘Kazimierz’ is een gedeelte van de stad wat vroeger een aparte stad was. In Kazimierz woonden voor de oorlog voornamelijk Joden, omdat alle Joodse mensen uit de omgeving in de 15e eeuw in Kazimierz moesten gaan wonen. In 1791 werd de afzonderlijke stad samengevoegd bij Krakau. Er woonden maar liefst 68.000 Joden in Krakau. Na de oorlog nog maar enkele honderden.

De film Schindler’s List is opgenomen in de wijk Kazimierz. Het Szeroka pleintje in het hart van deze buurt en hier vindt je enkele joodse restaurantjes en in de zomer tientallen terrassen. Je vindt er verschillende joodse bouwwerken en het is tegenwoordig een levendige en hippe buurt!

Ghetto in Podgórze

Tijdens de tweede wereldoorlog, viel in september 1939 Duitsland de stad binnen en begon de dwangarbeid. In 1940 werden de Joden verplicht te verhuizen naar de getto (Ghetto) in de wijk Podgórze. Met poorten werd deze wijk ommuurd. Vanaf 1942 werden de Joden naar de omliggende concentratiekampen gebracht, maar liefst 65.000 mensen zijn omgekomen. Om deze reden is er in de wijk van de voormalige Getto een monument met 65 stoelen, het ‘Plac Bohaterow Getta’ plein. De stoelen zijn van verschillende hoogten gemaakt en wijzen verschillende kanten op. Dit weergeeft hoeveel Joden, van kinderen tot volwassenen, naar verschillende concentratiekampen zijn toegestuurd. Door de hele voormalige getto vindt je gedenkplaten aan muren en gebouwen. Tevens is in deze wijk de voormalige fabriek van Oskar Schindler te bezoeken.

Eten in Krakau

De eerste avond hebben we heerlijk gegeten in een hip tentje, genaamd Pino. Ze hebben hier van alles op de kaart, van typische Poolse gerechten tot aan burgers en pizza’s.We ontdekten een mooie zaak, met heerlijke zoetigheden aan het grote marktplein, Wedel. Wanneer je de kaart krijgt, zal je moeite hebben met kiezen, tenminste dat gold voor mij  🙂 Een kaart vol met verschillende soorten chocolademelk, chocoladekoffie, taartjes, bonbons, coupes, ijsjes en ga zo maar door!
De zaak doet heel gemoedelijk aan, een absolute aanrader voor een kopje koffie met wat lekkers!

De laatste ochtend besloten we om het zaakje ‘Mr pancake’ op te zoeken. Dit is een klein zaakje waar je je hart op kan halen met pannenkoekjes, maar uiteraard draait het erom wat je daarop besteld. Van fruit, Nutella, chocola, marshmallows, nootjes tot aan koekjes en pindakaas. ‘Fuck diet’ is dan wel een juiste bewoording hiervoor 🙂

Verken Krakau met een elektrisch, verwarmd karretje

Tijdens onze laatste ochtend hadden we niet superveel tijd meer om de stad te verkennen, maar we hadden nog niet de hele stad gezien. Het kan best koud zijn in de wintermaanden, en dan komt een City Tour in een verwarmd, elektrisch karretje wel heel goed uit! We hadden een mannetje aangesproken met een karretje, de meeste karretjes verzamelen rondom het kerkplein. Wij spraken een tour van ongeveer 1,5 uur af en betaalden ongeveer €40 samen. Er viel waarschijnlijk nog meer af te dingen, maar dit was voor ons een prima prijs. Het was een vriendelijke man en we zaten met zijn tweetjes in het karretje. Middels een bandje werd er in onze eigen taal gesproken terwijl we langs alle bezienswaardigheden reden, ideaal als je het mij vraagt 🙂


Bezoek één van de grootste zoutmijnen ter wereld

Net buiten Krakau ligt één van de grootste zoutmijnen ter wereld. De zoutmijn bevindt zich in het plaatsje Wielickza, ongeveer tien kilometer van Krakau. In 1992 is de productie van zout er stopgezet, na een grote overstroming. Je vindt hier hedendaags verbazingwekkende ondergrondse zoutmijngangen die een lengte hebben van bijna driehonderd kilometer. Je bevindt je in een doolhof van trappen en gangen, met prachtige beeldhouwwerken gemaakt van zout. Het bezoek aan de zoutmijn is enkel mogelijk onder begeleiding van een gids, de rondleiding betreft een gemiddelde afstand van drie kilometer. Bij een bezoek wordt er aangeraden om warme kleding mee te nemen. Op de officiele website vindt je meer informatie voor een bezoek aan deze unieke bezienswaardigheid!

Bezoek aan Auschwitz

Het is moeilijk, bijna onbeschrijfelijk om mijn gevoel tijdens en na mijn bezoek aan Auschwitz op papier te zetten. Auschwitz was tijdens de tweede wereldoorlog het grootste concentratiekamp.

Je kunt Auschwitz zelfstandig met eigen vervoer of met een tour bezoeken. Wij vonden het prettig om dit met een tour agency te doen, zodat alles voor ons geregeld was. Je betaald uiteraard iets meer, maar de kosten zijn niet belachelijk hoog, dus dit vonden wij het gemak wel waard. Zo hoefden we niet meer in de rij te staan voor een kaartje of zelf vervoer te regelen. Tijdens een tour vanaf Krakau, rijdt je in ongeveer 1 uur en 20 minuten naar de plek toe. We hadden een tour geboekt vanuit Krakau bij Krakville tours en met een groep van ongeveer vijftien personen kregen we een gids. In Auschwitz kregen we een koptelefoon op, hierdoor kon je de stem van de gids helder en duidelijk horen.

We brachten eerst een bezoek aan Auschwitz I. Auschwitz I was aanvankelijk bedoeld om Poolse politieke tegenstanders en verzetsmensen in onder te brengen. Later werden er ook anderen mensen ondergebracht, zoals de Joden. Auschwitz I heeft de bekende toegangspoort met de spreuk ‘Arbeit macht frei’ (“Arbeid maakt vrij”). Deze spreuk moet de indruk van een werkkamp wekken.

In elk gebouw in het kamp zijn foto’s, verhalen, maar ook echte spullen te zien. Koffers waarmee mensen aan kwamen, tot aan brillen en protheses. Alles, maar dan ook alles werd van hen afgepakt. Niets meer was van hen zelf. Een kamer vol met lange haren, vooral van vrouwen. Dit werd afgeschoren en gebruikt voor materialen in de oorlog, zelfs voor sokken. Wanneer ik langs de glazen wand vol met haren loop, word ik koud, erg koud van binnen..

Na het bezoek aan Auschwitz I, gingen we na een korte pauze naar Auschwitz- Birkenau. Het ligt ongeveer drie kilometer verderop. Birkenau werd in 1942 officieel geopend en heeft een grote oppervlakte van maar liefste 175 hectare. Het was het grootste vernietigingskamp tijdens de tweede wereldoorlog. De slachtoffers kwamen in Auschwitz aan met de trein. In het kamp moesten ze alles afstaan en de selectie volgde. De ‘zwakken’, zoals de kinderen en zwangere vrouwen, werden direct naar de gaskamers gebracht. Ze zouden gaan douchen, werd hen verteld. De ‘sterken’ moesten werken in het concentratiekamp.

Het is bijna niet voor te stellen hoe deze mensen geleden moeten hebben. Met slecht en veel te weinig eten, met slechte hygiëne, met temperaturen van -10 °C keihard werken. Hoe? Hoe hebben sommige gevangenen het maanden, soms enkele jaren volgehouden? Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren? Miljoenen mensen werden hier vernietigd, enkel omdat ze ‘anders’ waren. En dat waren ze niet.
Ik werd stil van mijn bezoek aan Auschwitz. Vooral de dagen daarna schoten de indrukken van dit bezoek en tientallen gedachten door mij heen. Ongrijpbaar, omdat het zo onbegrijpelijk is. En toch raad ik het aan om een bezoek te brengen aan Auschwitz, om stil te staan op deze plek, deze zwarte vlek uit de geschiedenis, ónze geschiedenis.

Hoe is de stad Krakau te bereiken?

Met het vliegtuig is het ongeveer anderhalf uur vliegen naar Krakau Airport. Vanaf het vliegveld gaan er bussen, maar ook elk half uur een trein naar het centrum van Krakau. Het station van Krakau centrum heet ‘Krakau Glowny’. De trein wordt uitgevoerd door Koleje Malopolskie en een ticket kost 9 pln. In twintig minuten ben je in Krakau, je kunt gemakkelijk een kaartje kopen bij de ticketautomaten op het vliegveld. Het station in Krakau is heel erg groot, met een groot winkelcentrum er aan vast. In ongeveer tien minuten loop je naar het oude centrum van de stad. Ideaal bereikbaar dus!

Heb jij de stad Krakau al eens bezocht?

 

Geef een reactie