Op naar een verre bestemming, de ideale paklijst voor op reis!

Wanneer je een verre bestemming wilt bezoeken, kan het soms erg handig zijn om met een backpack op reis te gaan. Uiteraard is een koffer handig als je een stedentrip maakt, maar voor een verre reis verkies ik toch altijd mijn backpack boven een koffer.  Maar hoe ziet nou jouw ideale paklijst eruit? In dit artikel geef ik je een zo volledig mogelijke paklijst voor een verre reis. Natuurlijk is elke reis anders en zal je zeker niet alles van deze lijst nodig hebben tijdens jouw reis, maar zo heb je in ieder geval overal aan gedacht!

Waarom ik een backpack boven een koffer verkies

Je zou denken, een koffer kan je lekker rollen en hoef je niet op je rug te dragen. Waarom dan een backpack?! Tijdens een verre reis zal je ongetwijfeld in verschillende situaties terecht komen wanneer je meer blij bent met je backpack in plaats van je koffer. Als het nodig is kun je je backpack zelfs op je schoot nemen in het openbaar vervoer, kun je hem gemakkelijk wegstoppen in het bagagerek, til je hem snel en makkelijk even op als je van de kade in een bootje stapt of wanneer je over een aantal trappen moet lopen in een drukke stad. Daarnaast neem je in een koffer vaak veel spullen en kleding mee die je helemaal niet nodig zult hebben tijdens het reizen. Tijdens je reis kun je daarnaast vaak op veel plaatsen je kleding laten wassen. Je draagt je backpack niet de hele reis op je rug en wanneer je een goede backpack aanschaft, kun je gemakkelijk een aantal kilo’s dragen zonder dat je hier echt last van hebt.

Een complete paklijst

Meestal begin ik een aantal weken van te voren al een briefje bij te houden met de dingen die ik niet moet vergeten. Als ik onderweg ben, sla ik dit op in ‘mijn notities’ op mijn telefoon. Sommige dingen lijken zo vanzelfsprekend, maar het zou toch vervelend zijn als je je zonnebril of je oplader vergeet?

Tip: Doe wat spullen die je niet kan missen in je handbagage, zoals medicatie. Als je bagage kwijt raakt, heb je ieder geval iets bij je

Reismeis.nl

Hieronder zie je de paklijst die ik gebruik voor op reis. Uiteraard is iedere reis anders en je zal daarom niet altijd dezelfde dingen nodig hebben. Maar deze lijst is voor mij volledig compleet, zodat ik sowieso niets belangrijks zal vergeten.

 • Backpack, beschermhoes, slotje en bagagelabel
  Om mijn backpack draag ik standaard mijn regenhoes en een beschermhoes (flightbag) tijdens het vliegen. Er wordt vaak hardhandig omgegaan met bagage in het vliegruim, dan is een beschermhoes ideaal. Daarnaast komt je backpack vaak onderweg op stoffige plekken te liggen of kan het hard gaan regenen waardoor de regenhoes goed van pas komt. Een slotje en bagagelabel is voor de veiligheid onderweg.
 • Packing cubes voor je backpack
  Ik gebruik drie packing cubes in mijn backpack, waardoor het niet een rommelig geheel wordt en ik snel en gemakkelijk de juiste kleding bij de hand heb. Ideaal!
 • Je paspoort, pasfoto’s en reispapieren
  Print al je reispapieren uit (tickets, visum etc.) Neem naast je paspoort ook altijd een aantal kopieën mee voor als je bijvoorbeeld je paspoort verliest. Neem daarnaast een aantal pasfoto’s mee, voor bijvoorbeeld op je visum. Naast alles wat ik meeneem, stuur ik ook altijd een kopie van mijn paspoort en reispapieren naar mijn email en/of Icloud. Als je meer wil lezen over je vakantiebestemming, is een reisgids altijd prettig om bij je te hebben!
 • Creditcard, pinpas en contante dollars
  Let er op dat je je pinpas activeert voor het continent waar je naartoe reist of activeert op ‘wereld’. Zo voorkom je dat je in het buitenland bent en niet kan pinnen. Daarnaast is een creditcard onmisbaar. Waar ik ook heen ga, ik neem altijd wat contact geld mee in de vorm van dollars. Hier kun je overal op de wereld mee betalen in geval van nood. Al kom je met euro’s tegenwoordig ook heel ver. Stop de dollars op verschillende plekken in je bagage, zodat als er iets wordt gestolen je altijd nog ergens wat geld hebt.
 • Zorgverzekeringspas en informatie reisverzekering
  Neem het zekere voor het onzekere, neem altijd informatie mee van je reisverzekering en je zorgverzekeringspas. Zo heb je in nood snel de juiste informatie bij de hand van de telefoonnummers die je kan bellen.
 • Rijbewijs en duikpas
  Wil je ook auto en/of scooter rijden in het buitenland? Neem dan je rijbewijs mee en check of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Duik je graag op vakantie? Vergeet dan niet je duikpas mee te nemen.
 • Mobiele telefoon, de oplader, oordopjes, e-reader of boek, camera + accessoires camera
  Je zal je mobiele telefoon niet snel vergeten, maar vergeet ook zeker niet je oplader.
  Je camera (en/of actioncam) en eventuele accessoires. Ik lees graag op de e-reader, lekker licht voor in de koffer en fijn als je meerdere boeken wilt lezen.
 • Minimaal 40% deet en de nodige EHBO spullen
  Naar een land waar er veel insecten of muggen zijn is DEET onmisbaar. Kies altijd voor minimaal 40%. Neem daarnaast de nodige EHBO spullen mee, zoals een alcoholdoekje en pleisters. Wij nemen soms een geïmpregneerde reisklamboe mee. Dit is een compacte klamboe die je overal kan ophangen.
 • Zonnebril en zonnebrand
 • Wereldstekker/reisstekker
  In het buitenland heb je verschillende stroomaansluitingen. Controleer of je een wereldstekker nodig hebt voor jouw reisbestemming.
 • Hamamhandoek
  Een gewone badhanddoek is vaak zwaar en droogt vaak niet snel genoeg. Ik neem daarom als multifunctionele handdoek een hamamhandoek of reishandoek mee. Deze droogt snel, kun je goed op liggen op het strand, is licht en makkelijk opvouwbaar voor in je backpack.
 • Een mummy lakenzak en kussensloop
  Dit is een dun laken in de vorm van een slaapzak, in sommige hostels is het soms prettig om in je eigen laken te liggen.
benodigdheden reis

Medische benodigdheden

 • Ontsmettingsalcohol, zakdoekjes, ORS, paracetamol en thermometer
  Ik neem altijd een klein flesje ontsmettingsalcohol mee in mijn handbagage, zodat ik onderweg altijd zonder water mijn handen kan desinfecteren. Een zakje zakdoekjes komt altijd goed van pas. Daarnaast neem ik standaard paracetamol, diarreeremmers en ORS mee. Vergeet ook niet je thermometer. Je weet het maar nooit 🙂
 • Vaccinatieboekje, medicatielijst en eventuele malariatabletten
  Neem tijdens een verre reis altijd jouw vaccinatieboekje mee. Wanneer je medicijnen gebruikt, is het verstandig om een overzicht hiervan mee te nemen en een medische verklaring van de huisarts. Wanneer je medicijnen gebruikt die onder de opium wet vallen, dan is het zelfs verplicht een Schengenverklaring of een Engelse medische verklaring op te laten stellen. Check de website van de rijksoverheid voor meer informatie.

Kleding

In een backpack is er uiteraard niet veel ruimte om veel kleding en/of schoenen mee te nemen. Als vrouw kies ik er voor om een aantal jurken mee te nemen. Voor sommige bestemmingen moet je namelijk ook letten op een kledingvoorschrift, geen blote schouders of blote benen op religieuze plaatsen en dan komt zo’n langere jurk goed van pas. Hieronder mijn lijst van kleding wat ik meeneem tijdens een verre reis.

 • Ongeveer twee lange jurken, één of 2 korte jurken, 1 korte broek, een aantal shirtjes/hempjes,
  één of twee vesten, één of twee (dunne) lange broeken zoals een jumpsuit, afritsbroek of een linnen broek. Een sportlegging kan ook prettig zijn.
  Eventueel een winddichte jas. Ondergoed en sokken (eventueel wandelsokken)
 • Bikini, zwembroek of badpak
 • Slippers, sandalen, een paar sneakers en eventueel wandelschoenen
 • Pet/hoed
 • Weggooi poncho’s
  Ik koop altijd van die goedkope weggooi poncho’s. Ze komen altijd wel een keertje van pas en nemen bijna geen ruimte in beslag. Tijdens een regenachtige dag in Sri Lanka vroegen zo ongeveer tien mensen aan ons waar we die poncho’s gekocht hadden 🙂
 • Toilettas
  De toiletspullen is natuurlijk iets persoonlijks. Hou er rekening mee dat je niet teveel gewicht meeneemt. Zo neem ik altijd van die mini flesjes mee en uiteraard kun je daar ook spullen kopen.

Tip: Doe wat spullen die je niet kan missen in je handbagage, zoals medicatie. Als je bagage kwijt raakt, heb je ieder geval iets bij je.

Ga jij binnenkort op reis en heb je wat aan deze paklijst? Of mis je iets op de lijst, laat het hieronder dan in een reactie weten!

5 Comments

Geef een reactie