Wat te doen op Vlieland


Vlieland, het tweede Waddeneiland is met 1100 bewoners het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Vlieland is een mooi, leuk en gezellig eiland om te ontdekken. Je kunt er lekker eten, de natuur ontdekken, mee met de Vliehors Express en nog veel meer. In dit artikel deel ik mijn tips voor een verblijf op Vlieland!

Het eiland Vlieland 

Het eiland Vlieland is met een lengte van twaalf kilometer en twee kilometer breed het kleinste Waddeneiland van Nederland. Vlieland heeft maar één dorp, en dat is Oost-Vlieland. Met de veerboot meer je aan in dit dorp. De meeste bewoners van Vlieland wonen ook in het dorp. Je vindt hier de gemoedelijke en gezellige Dorpsstraat, de straat met hotels, restaurants en winkeltjes. Dit is de plek op Vlieland om een terrasje te pakken, een ijsje te eten of een winkeltje in te struinen. De rest van Vlieland bestaat uit mooie natuur met veel bos, duinlandschap, polders én een twaalf kilometerslang zandstrand wat al enkele keren is uitgeroepen tot het schoonste strand van de Waddeneilanden. Het eiland is dus lekker overzichtelijk en het maakt het extra rustgevend dat het eiland autoluw is. Toeristen kunnen geen auto of brommer mee nemen naar Vlieland.

De rest van Vlieland bestaat uit mooie natuur met veel bos, duinlandschap, polders én een twaalf kilometerslang zandstrand wat al enkele keren is uitgeroepen tot het schoonste strand van de Waddeneilanden.

Reismeis.nl
Fiets huren op Vlieland 

Tijdens een verblijf op Vlieland is het een aanrader om het eiland te ontdekken met de fiets. Gezien er vaak stevige wind op het eiland is, is het een aanrader om een elektrische fiets te huren en zo het hele eiland te kunnen ontdekken. Een rondje om het eiland is zo’n beetje 23 kilometer en prima te fietsen op een dag. Omdat wij in het dorp verbleven, was voor ons één dag fietsverhuur voldoende. Verblijf je tijdens jouw bezoek aan Vlieland buiten het dorp, dan kan het handig zijn om de fiets voor het hele verblijf te huren. Er zijn op Vlieland drie fietsverhuurbedrijven waar je een fiets kunt huren: Fietsverhuur Frisia, Jan van Vlieland of Zeelen Fietsverhuur. Allemaal zijn ze te vinden in het centrum van Vlieland.

Tip: door online te reserveren krijg je vaak korting.

Tip: Het Posthuys, wat nu een hotel en eetcafé is maar vroeger het daadwerkelijke posthuis van Vlieland was, is een leuke stop halverwege. Neem bijvoorbeeld een lekker stukje appeltaart met een kop koffie of lunch iets lekkers

De vuurtoren van Vlieland

De Vuurtoren van Vlieland staat boven op de Vuurboetsduin, met 40 meter hoog is dit de hoogste duin van Vlieland en de op één na hoogste duin van Nederland. De vuurtoren zelf is niet heel groot, maar doordat hij op de duin staat heb je vanuit de vuurtoren een heel mooi uitzicht over Oost-Vlieland, de Noordzee en de Waddenzee. Bij helder weer kun je Texel of Terschelling zien liggen. Als de vlag op de vuurtoren wappert, dan is deze geopend voor bezoekers. Je betaalt een paar euro aan entree.

Vuurtoren Vlieland
Eten bij het Strandpaviljoen het Badhuys

Tijdens ons verblijf op Vlieland hebben we bij verschillende restaurants en op terrassen gezeten. Een aanrader is om te gaan eten aan het strand, bij Strandpaviljoen het Badhuys. Een mooi ingerichte zaak met een uitgebreide menukaart, voor ieder wat wils. Het paviljoen is niet voor niets in 2017 uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Zowel binnen- als buiten hebben ze tientallen tafeltjes. In de zomer is het handig om een tafeltje te reserveren als je verzekerd wilt zijn van een fijne plek. 

Paviljoen het Badhuys
Ga mee met de Vliehors Express

Een dikke aanrader als je op Vlieland bent, is om mee te gaan met de Vliehors Expres. De Vliehors Expres is een grote wagen die tochten maakt over de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer. De Vliehors wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Tijdens de tocht over deze enorme zandvlakte is de kans groot dat je zeehonden ziet. Daarnaast wordt er een stop gemaakt bij het Drenkelingenhuisje, vroeger een plaats voor gestrande drenkelingen, nu een juttersmuseum waar je kunt bewonderen wat er op het strand is aangespoeld. In de zomermaanden worden er ook avondritten gemaakt met aansluitend muziek en haardvuur bij het Drenkelingenhuisje, uiteraard gingen wij voor deze tocht en dit was erg gezellig!

Overnachten op Vlieland

Tijdens ons bezoek aan Vlieland mochten we slapen in een charmekamer van het Loods Hotel. Het complex van het Loods Hotel stamt uit 1877, toen het nog een postkantoor was. Het Loods Hotel heeft 27 kamers en 9 luxe charme kamers. Een aantal van deze kamers hebben uitzicht op de Waddenzee. Wij sliepen in één van deze mooie charme kamers met uitzicht op zee, een grote luxueuze kamer met robuuste uitstraling, waarvan sommige elementen van het gebouw nog intact zijn gebleven. Een groot bed, een zitje met een gaskachel en een mooie badkamer met maar liefst twee douches. De locatie is helemaal top, gelegen aan het begin van de gezellige Dorpsstraat, waardoor je vanaf de veerboot zo naar het hotel loopt. Je bent dichtbij bij de gezellige restaurantjes, terrassen en de fietsverhuur. Het ontbijt zit altijd inbegrepen bij de kamerprijs. Een aanrader wat mij betreft!


Tip: Het aan de overkant gelegen eetcafé Plezant hoort bij het Loods Hotel, ervaar hier een huiselijke sfeer en lekker eten!


Ieder jaar vindt op Vlieland het muziekfestival Into The Great Wide Open plaats. De muziekliefhebber mag dit festival echt niet missen! Naast muziek is er ook volop aandacht voor beeldende kunst en film.

Hoe is Vlieland te bereiken?

Vlieland is te bereiken per veerboot vanaf Harlingen of vanaf één van de andere Waddeneilanden Texel of Terschelling. Vanaf Harlingen gaat er een paar keer per dag een veerboot van Rederij Doeksen. Je kunt kiezen voor de snelboot of de normale veerboot. Het is niet mogelijk om een auto mee te nemen. Het is handig om van te voren de veerboot kaartjes al aan te schaffen via de website. De auto kun je gemakkelijk parkeren op de parkeerplaatsen van de gemeente. Er zijn drie grote parkeergelegenheden voor lang parkeren: P1, P2 en P3. Vanaf de parkeerterreinen gaat er een pendelbus welke in 5 minuten naar de terminal rijdt. Je kunt van te voren een plekje voor je auto reserveren op de website van de gemeente Harlingen, maar ter plekke is dit ook heel gemakkelijk, er is voldoende parkeergelegenheid.


Tip: Als je met de veerboot van Harlingen naar Vlieland vaart, kom je net voor Vlieland langs zandplaat De Richel. De Richel is een zandplaat en is een broedgebied is voor enkele vogels, maar het is ook één van de belangrijkste rustgebieden van de grijze zeehond in de Waddenzee. Vanaf de boot kun je hier dan ook goed zeehonden zien rusten op het zand. Kijk zeker even vanaf het dek als je hier langs vaart 🙂

Ben jij al eens op één van de Waddeneilanden geweest?

Mocht je meer willen lezen over het Waddeneiland Texel, bekijk dan hier het artikel met mijn Tips voor Texel!
En bekijk meer beelden van Vlieland of andere leuke bestemmingen op mijn Instagrampagina Reismeis.nl

4 Comments

Geef een reactie