Texel met drone

Tips voor Texel

Ooit weleens op één van de Waddeneilanden geweest? Wij gingen op minitrip naar Texel en genoten enorm van de rust, de natuur en de veelzijdigheid van dit Waddeneiland. In dit artikel lees je 5 persoonlijke tips voor een vakantie of weekend weg naar Texel!

Texel

Het eerste en het grootste Waddeneiland van Nederland is Texel. Texel is zo’n 20 kilometer lang en 8 kilometer breed, behoorlijk groot dus! Vanuit Den Helder in Noord-Holland pak je de boot naar Texel. Als je op de boot stapt krijg je direct een vakantiegevoel. Voor de boot koop je gemakkelijk je kaartje online via Teso, de vaardienst tussen Den Helder en Texel.

1. Huur een Fiets of E-chopper

Huur een fiets of e-chopper! De beste manier om Texel te verkennen, is op de fiets of met een elektrische scooter of e-chopper. Aangezien het vaak winderig is op het eiland, raad ik je aan om voor een elektrische fiets te kiezen. Het eiland kent maar liefst 140 km fietspaden en met een elektrische (stille) scooter of e-chopper mag je op al deze fietspaden rijden. De fietspaden gaan dwars door de duinen, bossen en uitgestrekte weilanden van het eiland. Wij huurden een e-chopper bij Solexverhuurtexel, gevestigd in Den Burg. Je kunt hier ook andere leuke vervoersmiddelen huren, zoals een Solex of een Kickbike.

Fietspaden die ik kan aanraden: De Dennen, een prachtig bos tussen Den Hoorn en De Koog. De Prins Hendrik Zanddijk, aan de nieuwe dijk aan de oostkant van het eiland loopt een breed fietspad wat een heerlijke dijk is om overheen te rijden, ook is er een uitkijkpunt.

Tip: Stop zeker bij één van de vele boerderijwinkels die je onderweg tegenkomt, haal bijvoorbeeld verse kaas bij kaasboerderij Wezenspyk of een ijsje bij IJsboerderij Labora.

Samen met Jan de Oesterman gingen we mee op Zilt avontuur

2. Maak een prachtige wandeling

Texel is een veelzijdig eiland en heeft prachtige natuurgebieden, brede zandstranden, duinen, bos en dijken. Het duingebied De Slufter is een aanrader om te wandelen. Het is een stelsel van geulen in de duinketen, dat in rechtstreekse verbinding staat met de zee. Het Noordzeewater heeft hier vrije toegang en na een storm staat dit gebied vaak vol water.
Op zoek naar nog meer inspiratie, kijk hier voor meer wandelroutes.

Maak een tussenstop bij Strandpaal 21 en bestel hier iets lekkers.

3. Bezoek de Texelse Bierbrouwerij

Wellicht ken je het wel, het biermerk Texels. De Texelse Bierbrouwerij maakt sinds 1999 bijzondere bieren. Bezoek de brouwerij van Texel en neem wat lekkere speciaal biertjes mee naar huis. Of neem plaats op een terras en bestel een Texels biertje. Het Texelse bier Skuumkoppe is de meest bekende.

4. Ga Oesters Rapen

Samen met Jan de Oesterman gingen we mee op Zilt avontuur. Jan komt je ophalen bij Op Oost. Op Oost is gelegen bij de Oude Oesterhaven wat in de 18e eeuw het kloppende hart was van de Oesterhandel op Texel. Mocht je gek zijn op oesters, dan is dit een leuke aanvulling op jouw verblijf op Texel.

5. Overnachten op Texel

Tijdens ons bezoek aan Texel, sliepen we bij Op Oost in een authentieke Texelse stolpboerderij en wierschuur, op slechts 150 meter vanaf de Waddenzee. Het is een mooie plek voor de perfecte escape. Er zijn twaalf kamers, allen omringd door een fijne tuin met bloemen en fruit, waar kippen en twee pauwen los rond lopen. Wanneer je hier je verblijf boekt, ben je zeker van een ontspannen plek in de natuur waar je tot rust kan komen. Bij Op Oost vindt je het Kook Atelier, een aangesloten restaurant. De gerechten die worden aangeboden zijn geïnspireerd op de natuur: de ingrediënten komen van dichtbij of rechtstreeks uit de natuur.

Wat is de beste tijd om Texel te bezoeken?

De beste tijd om op Texel te verblijven is het voorjaar en de zomer. Wist jij dat op de Waddeneilanden de zon het vaakst in ons land schijnt? Dit komt omdat de wind het meeste uit het westen waait, waardoor de wolken snel worden overgeblazen. Het verschil in zonuren is met name groot in het voorjaar en de vroege zomer. Texel staat vol met schapen en in het voorjaar, in maart en april worden de meeste lammetjes geboren. Er staan in het voorjaar zo’n 35.000 lammetjes in de weides!

Één van de andere Waddeneilanden bezoeken? Lees hier mijn tips voor bijvoorbeeld Vlieland!

3 Comments

Geef een reactie