Ennemaborg

Bezoek de regio Oldambt in Groningen

In de provincie Groningen ligt in het oosten de landbouwstreek Oldambt. Wij mochten deze regio met kilometers landschappen, uitgestrekte graanvelden, mooie herenboederijen en waterlandschap ontdekken. We bezochten de bekende vogelkijkhut Kiekkaaste en zagen heel veel zeehondjes bij de Waddenzee. In dit artikel lees je wat je hier allemaal nog meer kunt ontdekken en waarom deze plek een bezoek waard is.

Oldambt

Oldambt is een regio die bekend staat om het graan. Het is van oorsprong een agrarische gemeenschap en kent een roerige geschiedenis. De landbouwbedrijven in Oldambt hebben veruit de grootste oppervlakte graanteelt per bedrijf. Het graan heeft deze regio en de boeren in het verleden veel welvaart gebracht. Als je nu door de regio rijdt, zie je heel veel enorme grote huizen, het lijken soms wel kastelen.

Graanrepubliek
Oldambt
Dineren bij Boerderij Hermans Dijkstra

Één van de prachtige herenboerderijen is de Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda. Als je aankomt rijden, rijd je eerst een enorme oprijlaan over die uitkomt op een prachtige tuin met slingerpaadjes. Wanneer je binnenstapt, krijg je een goed beeld van de rijke herenboer die hier in het verleden gewoond heeft. De boerderij is ingericht in de stijl van 100-200 jaar geleden. Wanneer er iemand aanwezig is, ben je altijd welkom voor een rondleiding door de boerderij. Deze rondleiding werd ons ook aangeboden tijdens ons diner en het was leuk om zo een indruk te krijgen van het leven op deze boerderij in de geschiedenis. Het dineren vond ik heel bijzonder, omdat ik samen met mijn vriend in één van de voorkamers zat. Als je hier gaat dineren, is het dus ook mogelijk om te kiezen voor een ‘private diner’ in één van de drie voorkamers waar je met je eigen gezelschap tot 12 personen kan dineren. Wij kozen voor een 4-gangen diner en hebben genoten van het heerlijke eten en de bijzondere omgeving. Mocht je in deze regio zijn dan is Boerderij Hermans Dijkstra zeker een aanrader om naartoe te gaan!

Hermans Dijkstra
Het Oldambtmeer

Het Oldambtmeer is een kunstmatig meer dat in 2005 is aangelegd om het gebied economisch aantrekkelijker te maken. Met de aanleg van dit meer en ook het bouwen van woningen in het nieuwe dorp Blauwestad, heeft deze regio er meer werk- en recreatiegelegenheid bij gekregen. Je kunt hier naartoe op een mooie zonnige dag om te genieten op het strand of bijvoorbeeld een bootje te huren bij Huninga’s Watersport. Ook wij zijn gaan kijken bij het Oldambtmeer en hebben lekker gegeten bij zonsondergang op het terras bij Paviljoen Flonk. Een fijne plek voor een hapje- of drankje aan het water!

Oldambtermeer
Oldambtermeer
Zeehonden kijken Punt van Reide

Absoluut doen als je in de buurt bent: zeehonden kijken bij de zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Een unieke plek in Nederland, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving ongestoord kunt spotten door de zeehondenwand met kijkgaten. De zeehonden zijn ongeveer vanaf half mei tot half september te zien. Het startpunt is het Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, waar je de zeehondenwand bereikt na een wandeling van ongeveer 10 minuten door Polder Breebaart.

Let op: elke dag met hoog water verzamelen de zeehonden zich op het zand om te rusten, te eten en te zonnebaden. Beste tijd is 1,5u voor hoogwater. Zie hier de getijdentabel wanneer het hoogwater is in Delfzijl, je moet er 20 minuten bovenop tellen voor de Punt van Reide.

Zeehondenkijkwand

Absoluut doen als je in de buurt bent: zeehonden kijken bij de zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide.

Reismeis.nl
Vogelkijkhut Kiekkaaste

De fotogenieke vogelkijkhut Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl is de enige vogelkijkhut die in Nederland buiten de dijken is gebouwd. Het is een bijzondere plek, waar zoet en zout water samenkomt en je vanaf de hut kunt zien hoe water en land in elkaar overgaan. Op de slikvelden zie je veel soorten vogels en ook hier heb je kans op het spotten van zeehondjes!

Overnachten in Oldambt

Tijdens ons bezoek aan Oldambt hebben we geslapen op een bijzondere, unieke plek: Hoogheem Logies! Deze oude boerderij uit 1771 is omgebouwd en heeft twee prachtige gastenverblijven. Wij sliepen in het moderne gastenverblijf Ruiterstok, waar plek is voor vier personen. Een luxe verblijf met een prachtige keuken, groot ligbad, regendouche en twee heerlijke bedden. Naast het moderne verblijf Ruiterstok, kun je ook kiezen om in het andere appartement te verblijven, in de Hude. Dit gastenverblijf is volledig in oude stijl ingericht, waar er naast een boxspring voor volwassenen ook drie bedstedes zijn voor kinderen.

Bezoek Ennemaborg

Een prachtige wandeling maak je bij Ennemaborg. Wat nu de achterkant is, was vroeger de voorkant. Achter de borg ligt een prachtig park verscholen met een lange oprijlaan. Vroeger was een lange oprijlaan een statussymbool, hoe langer hoe meer rijkdom. Je kunt hier een prachtige wandelroute van 6 km wandelen, door de parktuin, het bos en de open velden. Het gebied wordt begraasd door Konikpaarden.

Ennemaborg

In samenwerking met @visitoldambt mochten wij de regio Oldambt ontdekken. In dit artikel heb ik mijn belevenissen en indrukken verwerkt. Mocht je meer beelden willen zien van ons bezoek aan deze regio of andere bestemmingen in Nederland? Neem dan zeker een kijkje op mijn Instagram Reismeis.nl

4 Comments

Geef een reactie