Reykjavik Iceland

Wat te doen in Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland hier woont maar liefst twee derde van de totale bevolking van IJsland! Het is handig om jouw reis door IJsland in- of rondom Reykjavik te starten, maar deze bestemming is natuurlijk ook geschikt als stedentrip-bestemming! In dit artikel deel ik mijn tips voor deze noordelijke hoofdstad!

Blue Lagoon

The Blue Lagoon ken je misschien vast wel omdat het nou eenmaal één van de meest toeristische plekken van IJsland is! Het is een geothermisch bad, wat op ongeveer een half uur rijden van de stad Reykjavik gelegen is. Het is gelegen tussen het vliegveld en de stad, waardoor het makkelijk te bezoeken is direct vóór of na je vlucht. Het is een aangelegd bad, maar zit vol mineralen, blauwwieren en silicaten. En het is vooral heerlijk warm! Een bezoekje aan de Blue Lagoon is niet persé goedkoop en je zal niet de enige bezoeker zijn, toch is het zeker de moeite waard. Mijn tip is om je kaartje van te voren al aan te schaffen via de officiële website. Wil je de Blue Lagoon niet bezoeken vanwege de drukte of de kosten, dan zijn er in IJsland genoeg andere (natuurlijke) warmwaterbronnen te vinden!

blue Lagoon
Meer te doen in- en rondom Reykjavik

Het centrum van Reykjavik is prima te voet te bezichtigen. Je kunt hier onder andere de mooie Hallgrimskirkja kerk aanschouwen, die door zijn zichtbaarheid één van de bekendste symbolen van Reykjavik is.

church Hallgrímskirkja Reykjavik

Aan de haven gelegen heb je een prachtig fascinerend gebouw staan dat je bijna niet kunt missen. Dit is de Harpa Concert Hall. Breng een bezoek aan dit concertgebouw en kijk je ogen uit! Dit gebouw is een enorme eyecatcher doordat hij volledig uit glas bestaat. De toegang is gratis. In 2013 won dit gebouw zelfs een architectuurprijs vanwege de bouw en het lichtspel dat er ontstaat in het glas als de zon erop schijnt. Op de begane grond vind je een winkeltje en uiteraard zijn er concerten en voorstellingen te bekijken. Maar een wandeling langs de verschillende etages is al de moeite waard!

Harpa Reykjavik

Iets verderop van dit prachtige gebouw tref je aan het water een mooi kunstwerk aan, de naam hiervan is Sun Voyager. Het uitzicht over het water en de bergen is erg mooi vanaf dit punt. Het kunstwerk is ontworpen door Jón Gunnar Arnason en het stelt een droomboot voor, een ode aan de zon. Het symboliseert hoop, vooruitgang en vrijheid.

Reykjavik

Street art Reykjavik

Reykjavik heeft een verrassend levendige street art scene. Je vindt niet alleen veel kleurrijke huisjes in de stad, maar ook veel kleur op de muur. Je ziet vanzelf de mooiste werken zodra je door de stad wandelt.

Reykjavik Streetart

Na een wandeling door de stad is het heerlijk om neer te ploffen in een gezellig restaurant! Er zijn diverse gezellige restaurantjes te vinden in de binnenstad. Een aanrader is het restaurant Matarkjallarinn. Een ontzettend gezellig restaurantje in de binnenstad waar je heerlijk kunt eten.

Walvissen en Noorderlicht spotten

Vanuit Reykjavik zijn diverse tours te boeken, zo boekten wij twee tours, de noorderlichttour en de walvissentour van Special Tours. Helaas ging de noorderlichttour niet door vanwege de slechte weersomstandigheden, er was hierdoor zeer beperkte kans op het noorderlicht. De walvissentour ging wel door, echter hebben we helaas geen walvissen gespot. Dit blijft uiteraard een kwestie van geluk hebben. Wat fijn is aan de tours is dat ze een garantie bieden, dus zie je het noorderlicht of de walvissen niet? Dan mag je een volgende keer gratis mee of je ruilt je kaartje in voor een andere tour!

Overnachten in Reykjavik

In Reykjavik zijn veel accommodaties te vinden waar je kunt overnachten. Aan het begin van onze trip door IJsland sliepen we bij Hotel Laxnes. Een iets buiten de stad gelegen hotel, met een hottub en een heerlijk ontbijt, waar je zelf je eigen wafels kunt maken! Op de terugweg hebben we bij het Radisson Blu Saga hotel geslapen, een wat luxer hotel op loopafstand van het centrum van Reykjavik.

Reyjavik

Beste reistijd Reykjavik

De beste reistijd voor een stedentrip naar Reykjavik is mei tot en met september, waar het weer van juni tot en met augustus het meest aangenaam is, maar dit zijn dan ook direct de drukkere maanden. In de zomer blijft het erg lang licht, in de wintermaanden juist erg lang donker. Tussen juni en juli is het soms wel eenentwintig uur licht! Wil je kans hebben op het noorderlicht? Dan is het aan te raden om IJsland vanaf eind september, begin oktober te bezoeken.

De Golden Circle van IJsland

Tijdens onze trip door IJsland reisden wij onder andere langs de bekende stops van de Golden Circle. Deze Golden Circle route is vanaf Reykjavik in één dag af te leggen en heeft officieel drie stops: Geysir, Thingvellir en de waterval Gullfoss. Deze stops zijn dus allen in één dag te bezoeken en kun je per huurauto afleggen. Mocht je geen huurauto huren, dan kun je uiteraard vanuit Reykjavik ook met de touringbus richting deze bezienswaardigheden buiten de stad. Én dat raad ik je ook absoluut aan, want de landschappen van IJsland zijn geweldig! Wil je meer lezen over tips voor jouw reis door IJsland en meer lezen over de Golden Circle? Lees dan mijn artikel over een rondreis langs de Zuidkust van IJsland!

Thingvellir national Park

Staat IJsland ook op jouw bucketlist?

 

Geef een reactie