• Home
  • /
  • IJsland
  • /
  • IJsland, een rondreis langs de zuidkust!

IJsland, een rondreis langs de zuidkust!

IJsland behoort tot één van de landen met de meest indrukwekkende landschappen. Het wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd. Het landschap van IJsland is prachtig en veelzijdig, tafelbergen wisselen zich af met vulkanen, gletsjers en watervallen. Het land is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en heeft een bevolkingsaantal van zo’n 350.000 mensen, waarvan zo’n twee derde rondom Reykjavik woont. We maakten een roadtrip met een huurauto in zes dagen langs de zuidkust en in dit artikel neem ik je mee langs de mooiste plekjes van onze route!

Route Iceland

De Golden Circle van IJsland

Tijdens onze trip door IJsland reisden wij onder andere langs de bekende stops van de Golden Circle. Deze Golden Circle route is vanaf Reykjavik in één dag af te leggen en heeft officieel drie stops: Geysir, Thingvellir en de waterval Gullfoss. In dit artikel deel ik informatie over deze drie stops, maar ook over andere indrukwekkende hoogtepunten in het zuiden van IJsland.

Wild Horses Iceland
Gullfoss

IJsland telt vele watervallen, Gullfoss is één van de bekendste en mooiste. Het water valt in trappen zo’n 32 meter naar beneden. Uiteindelijk valt het in een grote kloof die zo’n 70 meter diep is! Doordat het water zo hard terecht komt, zie en hoor je grote hoeveelheden stuifwater, wat erg indrukwekkend is! De naam van de waterval is de vertaling van De Gouden Waterval. Dit komt doordat als de zon op de waterval schijnt, je ook nog eens prachtige regenbogen ziet!

Gulfoss Iceland
Kerid Crater

Kerið is een 55 meter diepe krater die gevuld is met water. Na een uitbarsting van een vulkaan zo’n 3000 jaar geleden is deze enorme krater ontstaan. Het blauwe water is omgeven door rood en bruin vulkanisch gesteente en groen mos. De krater is gelegen langs de weg, tevens op de route van de Golden Circle. Er is een parkeerplaats aanwezig en je dient ongeveer €3 entree te betalen. Een aanrader voor een bezichtiging en een korte wandeling als het op de route ligt 😊

Crater Iceland
Geysir, actieve geiser Strokkur

Wanneer je in dit geisergebied komt ruik je direct de zwavellucht zodra je de auto uitstapt. Het gebied is vernoemd naar de geiser Geysir, die niet meer actief is en geen uitbarstingen heeft. Echter vind je op enkele meters afstand een actieve geiser, Strokkur. De geiser Strokkur werd in 1789 actief, maar na een aardbeving in 1896 is de watertoevoer geblokkeerd waardoor deze geiser inactief werd. In 1963 is de geiser opnieuw actief geworden, nadat de waterweg is schoongemaakt. De geiser is bijna 24 meter diep en het water is maar liefst 120°C! Op 16 meter diepte is de druk lager, hier veranderd het water tot dampvorm die een uitweg zoekt. Het bovenliggende water wordt mee gedrukt en zo ontstaat er een uitbarsting die gemiddeld 30 meter hoog komt! Gemiddeld kun je om de 4-8 minuten een eruptie zien, een enorm indrukwekkend natuurverschijnsel! Naast de actieve geiser zie je in dit gebied verschillende heetwaterbronnen met prachtig helder blauw water. Dit gebied is gratis toegankelijk. Voor mij was dit gebied absoluut één van de hoogtepunten van ons bezoek aan IJsland!

Strokkur
Thingvellir National Park

Thingvellir National Park (Þingvellir National Park, maar ons alfabet kent de ‘Þ’ niet) is een prachtig natuurgebied die staat op de Werelderfgoed van UNESCO en is gelegen op ongeveer 50 km ten oosten van Reykjavik. Dit is een plek waar de geologische grens is, de scheidingslijn ligt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. Op deze plek drijven deze tektonische platen schoksgewijs 1 á 2 cm per jaar uit elkaar! En misschien herken je deze plek ook wel van scenes uit de Game of Thrones!

Thingvellir heeft een rijke historie en is daarom nu een belangrijke plek om historische gebeurtenissen te vieren. Zo is bijvoorbeeld op deze plek in 1944 IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen. Naast de weidse vlaktes en de breukvlakken die je hier aantreft, zie je op deze plek ook het grootste zoetwatermeer van IJsland, een aantal mooie watervallen en een schattig wit kerkje. De officiële website vind je hier. Je betaalt enkel parkeerkosten als je dit nationaal park wilt bezoeken. Wanneer je in IJsland bent, is deze historische plek zeker aan aanrader om een mooie wandeling te maken!

Thingvellir national Park
Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is een veelbezochte waterval. De waterval is 65 meter hoog en wat leuk is aan deze waterval is dat je helemaal rondom kan lopen! Maar let op, dit pad kan wat glibberig zijn en hier word je wel nat van 🙂

Seljalandsfoss

IJsland behoort tot één van de landen met de meest indrukwekkende landschappen. Het wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd

reismeis.nl
Skogafoss

De waterval Skógafoss is niet heel ver rijden van Seljalandsfoss en al even indrukwekkend! Deze waterval is 60 meter hoog, maar vooral door zijn breedte van 25 meter is hij erg imposant!

Skogafoss

Je kunt heel dichtbij komen, maar dan wordt je wel nat van al het stuifwater. Ook kun je de waterval van bovenaf bekijken, door een flink aantal trappen naar boven te lopen. Je wordt dan getrakteerd op een erg mooi uitzicht!

Skógafoss
Sólheimasandur vliegtuig wrak

In november 1973 is er een Amerikaanse DC-3 neergestort op het zwarte strand vlakbij Vik. Het wrak is nooit weggehaald en deze kun je dus bewonderen. Of het echt de moeite waard was? Nou, voor het maken van een ’toffe foto’ misschien, maar meer ook niet. Hou er rekening mee dat het ongeveer 4km heen en dus 4km terug lopen is, dus je bent in totaal zo’n 1,5 uur onderweg.

Wreck Iceland
Black Sand Beach, Reynisfjara

Reynisfjara is de naam van een indrukwekkend zwart strand voor de kust van Zuid IJsland. Het is op ongeveer 10km rijden van het plaatsje Vik vandaan. Je hebt verderop een uitzichtpunt, waar onderstaande foto gemaakt is. Bij Black Beach is een parkeerplaats waar je het zwarte strand op kan lopen en indrukwekkende rotsformaties en grotten kunt zien. In dit gebied schijnen ook veel vogels, waaronder papegaaiduikers te zitten, helaas hebben wij deze niet gezien.

Overnachten in de buurt, Black Beach Suites

We boekten met z’n vieren een overnachting in één van de mooie appartementen van Black Beach Suites. Het is gelegen aan Black Beach en op enkele minuten rijafstand van het plaatsje Vik. Het fijne van dit mooie appartement is dat je zelf kunt koken, wat wij dus ook hebben gedaan. Dit kan uiteraard schelen in de kosten en dat is fijn voor het dure IJsland 😊

Black Beach Iceland
Diamond Beach en Jökulsárlón

De naam verklapt het al een beetje, Diamond Beach is een prachtig zwart strand vol met ijsstukken. Door de schittering van de zon doen deze ijsblokken zich voor als diamanten. De ijsblokken komen vanuit het gletsjermeer Jokulsarlon gedreven wat ernaast gelegen is. Dit gletsjermeer is weer ontstaan doordat de ijsblokken afbrokkelen vanuit de gletsjer Breidamerkurjökull. En weet je wat ook zó leuk is, als je naar het water kijkt heb je bij Diamond Beach kans op het spotten van zeehondjes die hier zwemmen. Wij zagen er een paar duiken, hoe leuk is dat!

Diamond Beach Iceland
Diamond beach

Zowel Diamond Beach als het gletsjermeer zijn echt prachtig om te zien! Je kunt bij beide plekken gemakkelijk en gratis parkeren. 

Jokulsarlon Iceland
Gletsjermeer Jökulsárlón
Svartifoss

De Svartifoss (wat staat voor ‘zwarte waterval’) is een mooie waterval, die omgeven wordt door zwart basalt. Deze basaltzuilen zijn ooit ontstaan doordat lava vanuit een vulkaan langzaam is afgekoeld en de stolling heeft geleidt tot zeshoekige structuren van steen. Een bezoek aan deze waterval is niet door de grootsheid heel bijzonder, maar vooral de omgeving maakt het een mooie en indrukwekkende waterval om te bezoeken! De waterval is gelegen in het Skaftafell National Park. Vanaf de parkeerplaats en het bezoekerscentrum kun je verschillende wandelroutes lopen. Wij kozen voor de kortste wandeling waar je naar de waterval toe wandelt. De wandeling naar de waterval is een route van zo’n 45 minuten die soms ook fors omhoog loopt. Het is een mooie idyllische wandeling van in totaal zo’n 1,5 uur. En zeker de moeite waard!

Svartifoss Iceland
Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland waar maar liefst tweederde van de totale bevolking van IJsland woont. En wist je dat Reykjavik de meest noordelijke hoofdstad ter wereld is? Het is handig om jouw reis door IJsland in- of rondom Reykjavik te starten, mijn tip is om daarna snel de prachtige landschappen buiten de stad te gaan opzoeken! Wil je meer lezen over wat er in- en rondom Reykjavik te doen is? Lees dan mijn artikel Wat te doen in Reykjavik.

Blue Lagoon

The Blue Lagoon ken je misschien vast wel omdat het nou eenmaal één van de meest toeristische plekken van IJsland is! Het is een geothermisch bad, wat op ongeveer een half uur rijden van de stad Reykjavik ligt. Het bad is gelegen tussen het vliegveld en de stad, waardoor het makkelijk te bezoeken is direct vóór of na je vlucht. The Blue Lagoon is een aangelegd bad, maar zit vol mineralen, blauwwieren en silicaten en het is vooral heerlijk warm! Een bezoekje aan de Blue Lagoon is niet persé goedkoop en je zal niet de enige bezoeker zijn, toch is het zeker de moeite waard. Mijn tip is om je kaartje van te voren al aan te schaffen via de officiële website. Wil je de Blue Lagoon niet bezoeken vanwege de drukte of de kosten, dan zijn er in IJsland genoeg andere (natuurlijke) warmwaterbronnen te vinden!

blue Lagoon
Overnachten in IJsland

Tijdens onze reis door IJsland hebben we op verschillende fijne plekken overnacht. Je treft in IJsland geen enorme hotels aan, vaak zijn het kleinschalige en gezellige accommodaties zoals een guesthouse of appartement. Hierdoor is mijn tip om je verblijf van te voren al vast te leggen, gezien de vele toeristen die IJsland bezoeken.

Hrifunes Guesthouse

Wij sliepen in het gezellige guesthouse Hrifunes. Knusse slaapkamers en een gezellige woonkamer zorgen ervoor dat je je hier thuis voelt. Je kunt ervoor kiezen om hier in de avond mee te eten, er wordt elke avond vers gekookt voor iedereen die mee eet aan een gezellige tafel. Een aanrader!

hrifunes guesthouse
Midgard Basecamp

Midgard Basecamp is een erg leuk hostel. Het hostel heeft een hottub en een sauna waarvandaan je uitkijkt op de mooie weilanden en bergen om de accommodatie heen. De kamers zijn schoon en ook de gedeelde douches en toiletten zijn erg schoon. Een erg leuke en gezellige accommodatie voor jouw rondreis door IJsland voor een prima prijs!

Midgard Basecamp
Auto huren in IJsland

Wanneer je IJsland bezoekt, is het zeker een aanrader om een auto of camper te huren. Dit is eigenlijk de enige manier om de prachtige landschappen van IJsland te zien. Wij huurden dan ook een auto voor zes dagen en hebben dit van te voren vastgelegd op de website van Auto Europe , we huurden met Avis. Het eigen risico volledig afkopen werd bij ons aangeraden door de verhuurmaatschappij Avis, vanwege hoge reparatiekosten bij steenschade aan de ruit. Wij hebben ervoor gekozen om dit ter plekke alsnog af te kopen, al was dit achteraf niet nodig geweest.
Op het vliegveld kun je met je papieren de auto ophalen bij het juiste ophaalloket. Het terugbrengen van de auto ging gemakkelijk en snel, de plek waar we de auto moesten terugbrengen was naast het vliegveld gelegen en met een shuttle busje werden we naar de vertrekhal gebracht. Meer informatie over het huren van een auto in IJsland vind je hier. 

Ben je benieuwd naar meer foto’s van deze indrukwekkende roadtrip? Kijk dan op mijn Instagram @reismeis.nl, hier vind je meer foto’s van mijn reis door IJsland!

travelgirls Iceland

Ben jij al eens in IJsland geweest of staat hij nog op je bucketlist? Laat hieronder jouw reactie achter!

17 Comments

Geef een reactie