• Home
  • /
  • Afrika
  • /
  • Wat te doen in de koningsstad Fès in Marokko 
Fes

Wat te doen in de koningsstad Fès in Marokko 

Fès (of Fez) behoort tot één van de vier koningssteden van Marokko. Fès is een betoverende stad met meer dan 9000(!) kleine smalle straatjes en steegjes die alleen te voet te betreden zijn. Hiermee heeft de stad de oudste en grootste medina van de wereld, waar je al je zintuigen laat prikkelen. In dit artikel deel ik je graag alle tips voor deze intense en betoverende stad die bij mij zeker indruk heeft gemaakt! 

De Medina van Fez

Met meer dan 9000 smalle straatjes ga je hier sowieso verdwalen! De Medina van Fes, De Fes-al-Bali, is één van de grootste autovrije zones ter wereld. Om de weg niet kwijt te raken, besloten wij om de Medina te doorkruisen met een gids, waardoor we ook meer uitleg kregen over de geschiedenis van deze stad en de medina. Een aanrader als je de weg niet wilt kwijtraken. Wanneer je toch zelf op stap gaat en je de weg niet kan vinden, vraag het dan gerust aan iemand, er zijn genoeg mensen die je de weg zullen wijzen. Plan je bezoek trouwens niet op vrijdag, dan is de medina grotendeels gesloten!

Medina

De poort Bab Boujeloud

De blauwe poort, Bab Boujloud, heeft twee kleuren. De blauwe kleur van Fès, de groene van de Islam. Dit is de poort waar de meeste toeristen de Medina betreden en hierna vindt je dan ook winkeltjes met verschillende spullen. Rond deze poort kom je meerdere restaurantjes tegen.

Bezoek een leerlooierij

Fès staat bekend om zijn lederwaren. Bezoek daarom zeker een leerlooierij! In de medina zijn er meerdere leerlooierijen te vinden. Je krijgt bij binnenkomst een muntblaadje, die je nodig zal hebben om de stank te minimaliseren. Er wordt gezegd dat deze stank wordt veroorzaakt door vogelpoep en urine van dieren. Vroeger was dit zo, echter wordt er gezegd dat de stank tegenwoordig wordt veroorzaakt door gebruik van chemische stoffen. Bij binnenkomst van een leerlooierij loopt er iemand mee die wat uitleg geeft over het bewerkingsproces en die je vervolgens mee neemt naar de winkel. Voel je niet verplicht om wat te kopen. Naast de winkels in de leerlooierijen vind je in de medina meerdere winkeltjes waar je lederwaren, zoals tassen en jassen van leer kan kopen.

Fes

Wandel langs de Karaouine Moskee

In De Kairaouine Moskee was jarenlang de Universiteit gevestigd. Het is nu een moskee en deze mag je als niet moslim niet betreden. In Marokko zijn er maar enkele moskee’s die je als niet moslim mag betreden. De Fransen hebben dat ingesteld. Naar binnen gluren mag echter wel, en zo kun je toch een glimp opvangen van de prachtige architectuur en details.

Koningsstad Fes

Breng een bezoek aan een hammam

Fès is in Marokko één van de beste plekken om een bezoek te brengen aan een Hammam. In een traditionele Hammam gaan de mannen en vrouwen apart. Wij gingen echter naar een minder traditionele Hammam. Mocht je naar een Hammam gaan, let er dan op bij het zoeken naar de juiste Hammam of mannen en vrouwen apart dienen te gaan of dat het gemengd mogelijk is. Je kunt dan aansluiten bij je eigen behoeften. Wij werden eerst gescrubd en vervolgens hebben we genoten van een ontspannende massage.

Verblijf in Fès

Tijdens ons bezoek aan deze betoverende stad, sliepen wij vier nachten in Riad Jamaï. Een mooie Riad met een prachtig uitzicht over de stad! Wanneer je in Marokko bent, is het zeker aan te raden om een keer in een Riad te verblijven. Wanneer je binnen stapt in een eeuwenoude Riad, kijk je je ogen uit. Echter was deze Riad gelegen in het lokale gedeelte van de Medina. Je kon hier wel dineren, maar wil je meer in de buurt zitten van de restaurants zodat je meer keuze hebt, zoek dan je verblijf meer richting de blauwe poort. De mooie restaurants liggen vaak verscholen, dus laat je ook zeker adviseren door lokale mensen!

Riad Fes
Wil je meer lezen over Marokko? Lees dan ook mijn artikel over een rondreis door Marokko.

Heb jij al een keer Marokko bezocht of wil je Marokko bezoeken? Laat dan je reactie achter, ik ben benieuwd naar jouw tips of reactie!

Sahara

19 Comments

Geef een reactie