Marrakech

Een rondreis door Marokko

Maak een rondreis door Marokko, ontdek het land waar cultuur, mooie architectuur en bergen elkaar afwisselen. Ontdek de verborgen straatjes van de medina in Marrakesh of Fes, reis door het prachtige Atlasgebergte en ervaar een nacht in de woestijn. Lees al mijn tips in dit artikel voor een rondreis door Marokko!

Marrakesh

Met 1,2 miljoen inwoners is Marrakesh één van de vier koningssteden van Marokko.
In het oude gedeelte van Marrakesh vind je de medina, met allerlei kleine steegjes en talloze winkeltjes vol met lederen tassen, potten, lampen, kruiden en nog veel meer! Deze markten worden ook wel de Souks genoemd. Een leuk gedeelte is het Djeema el Fna plein, wat de hele dag druk is, maar vooral ‘s avonds nog meer tot leven komt met allerlei eettentjes. Dit plein bruist en er is werkelijk van alles te zien! Je kunt ervoor kiezen om op het plein te gaan eten bij een eettentje, maar let er op wat je allemaal bestelt, want voordat je het weet betaal je voor alles wat zij op tafel zetten. Wij hadden hier dan ook een vervelende ervaring, waardoor we veel te veel geld moesten betalen, omdat ze onze hele tafel hadden vol gezet met eten.

In het oude gedeelte vind je de Koutoubia moskee, de grootste en bekendste moskee van Marrakesh. Voor niet-moslims is het niet mogelijk deze moskee van binnen te bekijken, maar je kunt wel een rondje maken om de 69 meter hoge moskee.

Wil je wat afwisseling na de drukke straten en alle indrukken, overweeg dan een bezoek aan de botanische tuin De Jardin Majorelle. De tuin was eigendom van modeontwerper Yves Saint Laurent. Wanneer je enkel met een citytrip Marrakesh bezoekt, dan is het leuk om vanuit de stad een tour te boeken, zodat je meer ziet dan alleen de stad. Er zijn genoeg mogelijkheden, zoals een trip naar de woestijn of naar de 110 meter hoge watervallen van Ouzoud. Zelf heb ik de watervallen niet bezocht, maar Amanda van Just My Travel wel. Lees hier meer over de Ouzoud watervallen. En wil je meer tips als het gaat om leuke restaurantjes op hotspots in Marrakesh? Lees dan meer op de blog van Demi op Eatourheartout!

Aït-Ben-Haddou

Tijdens een rondreis door Marokko is het zeker een aanrader om langs Aït-Ben-Haddou te reizen. Je vindt het dorp op zo’n 200 km van Marrakesh, wat ongeveer met de auto vijf uur rijden is vanuit Marrakesh. Een eeuwenoude stad die rond 750 gebouwd is door de Berbers tegen een heuvel, onder leiding van Ben-Haddou. De stad staat sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst.  Je kunt de auto gemakkelijk parkeren en met een klein stukje wandelen kom je uit bij het dorp. In het dorp vind je wat souvenirwinkels, maar loop een stukje omhoog en je hebt een prachtig uitzicht! Op ongeveer een half uurtje rijden van Aït-Ben-Haddou vind je de grote stad Ouarzazate, waar genoeg overnachtingsmogelijkheden zijn.
Marocco

Overnacht in de woestijn Erg Chebbi

Een nachtje overnachten in een tent midden in de woestijn met een enorme sterrenhemel, klinkt goed toch? Bezoek dan zeker de mooie woestijn Erg Chebbi. Deze woestijn ligt ten oosten van het land en ligt dichtbij de grens van Algerije. Erg Chebbi is onderdeel van de Sahara, en dit is een zandduingebied dat gevormd is door de wind. De kleur van de zandduinen is goudkleurig, je begrijpt waarom dit een prachtige omgeving is! Je vindt hier talloze tentenkampen waar je een overnachting kunt boeken. We sliepen in een luxe tent in traditionele stijl met eigen wc en douche in de tent. Je kunt diverse activiteiten doen, zoals een tochtje op een kameel tijdens zonsondergang. Met de auto is het ongeveer 7,5u rijden vanaf Fès en vanuit Marrakesh is het ongeveer in 9 uur te bereizen.

desert

Fès

Fès (ook wel Fez), een van de vier koningssteden, met meer dan 9000 kleine smalle straatjes en steegjes vind je hier de oudste en grootste medina van de wereld. Het is de culturele en spirituele hoofdstad van Marokko en bestaat eigenlijk uit drie delen; Fes el Bali, Fes en Jedid en een modern gedeelte. In het oude gedeelte vind je een wirwar van straatjes die je alleen te voet kan betreden. Verdwalen zal je er zeker en in ieder steegje is weer iets anders te zien. Laat hier al je zintuigen prikkelen, overnacht in een Riad in de Medina, bezoek een leerlooierij en laat je verwennen bij de Hammam. Ik vond zelf Fès authentieker en leuker dan Marrakesh! Dus voor een stedentrip zou ik zeker Fès eerder aanraden dan Marrakesh. Lees hier alles over een bezoek aan Fes.

Medina

Auto huren in Marokko

Tijdens een rondreis door Marokko is een auto huren een aanrader. Op deze manier kun je veel van het land zien, zo kun je naast de betoverende steden ook door het prachtige Atlasgebergte of naar de woestijn reizen. De wegen zijn bijna allemaal geasfalteerd en daarom is het hier prima om te rijden. Er zijn verschillende autoverhuur bedrijven, wij huurden onze auto via EasyTerra. Met deze site kan je ze namelijk allemaal met elkaar vergelijken en dit is erg handig! Let er wel op dat je je houdt aan de snelheid want de politie staan veel te flitsen langs de weg. Daarnaast kun je via Google Maps een offline kaart downloaden van Marokko, dan is een navigatiesysteem niet per se een noodzaak.

Atlasgebergte

Tips voor jouw rondreis door Marokko

De beste reistijd Marokko

De beste reistijd voor Marokko is in de maanden april en mei. Ook oktober en november zijn goede maanden om Marokko te bezoeken. De nachten zijn in het algemeen koel, neem daarom verschillende kledingstukken mee. De temperaturen zijn aangenaam, nog niet te heet zoals in de zomermaanden. In de zomer kan het bijvoorbeeld in Fès maar liefst 45 graden worden!

Wij namen een grote koffer mee naar Marokko, zodat we naast onze kleding nog wat ruimte hadden om eventueel wat dingen te kopen. Er is namelijk genoeg moois te kopen in Marokko, van betoverende lampen tot aan lederen tassen. Ik had om deze reden een stevige, maar lichte koffer van American Tourister aangeschaft bij Bagageonline.nl Zij bieden een groot en mooi assortiment aan koffers van goede kwaliteit.

Kosten Marokko

De kosten die je maakt voor een reis door Marokko zijn natuurlijk afhankelijk van het soort hotels waar in je verblijft en voor welk bedrag je een vliegticket kunt vinden. Naast de kosten voor onze hotels, vliegtickets en huurauto waren wij gemiddeld €25 per dag per persoon kwijt voor het eten en overige losse bedragen zoals entrees en fooi. In de steden is dit iets boven het gemiddelde, in het binnenland weer iets minder. Tanken is niet duur in Marokko, zo hebben wij meer dan 1100 km gereden en waren wij gemiddeld €120 kwijt aan benzine. Let er wel op om contant geld mee te nemen, je kunt namelijk niet overal pinnen of met creditcard betalen.

desert

Ben jij klaar voor een rondreis door Marokko, een sprookje van duizend en één nacht?

17 Comments

Geef een reactie