bamboo Japan

Rondreis Japan in drie weken

Een heel veilig land om te bereizen, prachtige natuur en een bijzondere cultuur, dat is Japan!
Wij maakten een rondreis door Japan en reisden met de snelste treinen ter wereld. Je vindt in Japan de grootste game- en manga winkels, de meeste gamehallen (arcadehallen), karaokerooms, de meest verse vis en nog veel meer! Reis bijvoorbeeld van Tokyo, Kyoto naar Hiroshima en sla zeker de prachtige natuur niet over. Hier lees je mijn tips voor dit bijzondere land!

kaart

Osaka

Onze rondreis in Japan startte in Osaka. We kozen ervoor om te vliegen op Osaka, Kansai International Airport, en te eindigen in Tokyo. Dit kan een tip zijn voor jouw rondreis door Japan, dit maakt het reizen praktischer en het zou kunnen schelen in de kosten voor een vliegticket.

Osaka is naast Tokyo één van de grootste steden van Japan. Osaka staat ook wel bekend om de ‘keuken van Japan’. Je ziet dit terug in de vele restaurants die vol zitten, in Osaka kun je goed en veel eten! Wist je dat in Osaka de sushiband bijvoorbeeld is uitgevonden?

Dotonbori

Het bruisende uitgaansleven, vele restaurants en héél véél neonverlichting vind je rondom Dotonbori. Bereid je even voor als je deze straat inloopt, het is erg druk en je wordt overladen met veel prikkels door de extreme neonreclames, de ene nog groter en extremer dan de andere.

Dotonbori

Mocht je gek zijn van elektronica, anime en manga, dan is de wijk Nipponbashi (Den-Den town) het bezoeken waard. Dit is de gamewijk van Osaka, het is iets minder groot maar vergelijkbaar met de wijk Akihabara in Tokyo.

Bezoek het kasteel van Osaka

In Osaka vind je ook het Osaka kasteel. Het werd gebouwd in 1583, maar het is vervolgens een aantal keer vernietigd en verwoest, waardoor het nu een replica is. Je betaald enkele euro’s aan entree en in het kasteel tref je een museum, waar je meer details van de geschiedenis hoort en ziet. Het kasteel is gelegen in een mooi park, waar je even kan ontvluchten van de drukte van de stad.

Osaka
Bezoek het Umeda Sky Building

Wil je een mooi uitzicht over de stad, maar vooral een indrukwekkend gebouw zien, bezoek dan zeker de Umeda Sky Building! Het is een enorm gebouw wat bestaat uit twee gebouwen van 40 verdiepingen, die enkel aan elkaar verbonden zijn door twee lagen op een hoge verdieping. Je kunt met de lift naar boven voor een 360º uitzicht en de entree kost enkele euro’s per persoon. In de kelder vind je allerlei mini restaurantjes, leuk om hier even een kijkje te nemen of wat te eten.

Umeda Sky Building
Bezoek het Instant Ramen Museum

Niet alleen de sushiband, maar ook de noodles werden in Osaka uitgevonden. Er is een museum gemaakt op ongeveer een half uur van Osaka vandaan. Je vindt hier het Cup Noodles museum, een gratis museum waar je zelfs je eigen bakje Cup Noodles mag maken. Wij zijn er zelf niet binnen geweest, maar van horen zeggen heb ik begrepen dat het erg leuk is, zeker een goed alternatief op een regenachtige dag.

Koyasan

Vanuit Osaka hebben wij de berg Koyasan (of Koya-san) bezocht. Deze plek is een belangrijke plek voor monniken, omdat hier zich het centrum bevindt van het Shingon-boeddhisme, een belangrijke stroming binnen het Japanse boeddhisme. In 816 is het geloof hier naartoe gebracht door de heilige Kobo Daishi. Hotels heb je hier niet, dus slaap je in een klooster bij de monniken die hier dagelijks nog altijd opgeleid worden. Dit alles is een unieke ervaring die zeker de moeite waard is!

Koyasan

In het dorpje, midden in het bos, vind je de grootste begraafplaats van Japan, Oku-no-in. Een mysterieuze plek waar je uren kan wandelen en verdwalen. Met een overnachting in een klooster maak je op een unieke manier kennis met het Japanse Boeddhisme. Zo slaap je in een Japanse kamer op futons die op de tatami vloer liggen en kun je naast het bijzondere ontbijt een ochtendceremonie bijwonen. Een overnachting is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard! Wij sliepen bij Kumagaiji en boekten dit via internet.

In het dorpje, midden in het bos, vind je de grootste begraafplaats van Japan.
Een mysterieuze plek waar je uren kan wandelen en verdwalen. Met een overnachting in een klooster maak je op een unieke manier kennis met het Japanse Boeddhisme

reismeis.nl

Hiroshima

De stad Hiroshima is slachtoffer van ’s werelds eerste atoombom aanval. De stad is volledig verwoest na de allereerste atoombomaanval ooit, die in 1945 is uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht. Als gevolg van de atoombomaanval zijn er honderdduizenden mensen direct, maar ook later als gevolg van radioactieve straling gestorven. De stad werd in 1949 uitgeroepen tot ‘Een stad van de Vrede’.

In de stad kun je een bezoek brengen aan het museum, wat als doel heeft om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen afschaffing van alle kernwapens. In het museum vind je eigendommen van slachtoffers, foto’s van de atoombom en de verwoestende effecten, en andere stukken die de verschrikkingen van de bom weergeven.

Naast het museum is er het ‘Vredespark’, een ruim opgezet park waar verschillende monumenten zich bevinden ter nagedachtenis. Zo vindt je hier ook het Vredesvlam, welke zal blijven branden tot alle nucleaire wapens uit de wereld verdreven zijn. Ook zie je hier het Atomic Bomb Dome, een gebouw wat de atoombom heeft ‘overleefd’. Alle mensen in het gebouw waren op slag dood.

Heel indrukwekkend vond ik de Kraanvogel. Het weergeeft een meisje met uitgestrekte handen met daarboven een kraanvogel. Het legt het verhaal uit van een klein meisje, Sasaki Sadako, dat op 2-jarige leeftijd de atoombomaanval heeft meegemaakt. Na tien jaar kreeg zij Leukemie, maar ze wilde eerst 1000 kraanvogels vouwen om zo een wens te mogen doen en de ziekte te overleven. Zij is uiteindelijk overleden. Nog steeds worden er talloze kraanvogels gevouwen en toegestuurd uit heel Japan.

TIP: Wij sliepen in het Daiwa Roynet Hotel Hiroshima en omdat wij op de weg van Hiroshima naar Kyoto onderweg stopte bij het Himeji kasteel, hebben we vanuit hier onze bagage laten brengen naar ons volgende hotel. Dit is Japan heel gebruikelijk. Informeer bij je hotel naar de mogelijkheden.

Hiroshima
Specialiteit Okonomiyaki

Hiroshima staat bekend om zijn specialiteit Okonomiyaki. Het is eigenlijk een soort pannenkoek, gemaakt van groenten, ei, noodles en nog veel meer. Het eten wordt gemaakt en geserveerd op een warme plaat. In Hiroshima vindt je Okonomimura, een gebouw met 3 verdiepingen vol met verschillende Okonomiyaki restaurantjes, in totaal maar liefst 24!

Hiroshima
Bezoek het Miyajima island

Vanuit Hiroshima is het de stad uit en hier kun je een ferry pakken naar het eiland Miyajima. Dit eiland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en staat ook wel bekend om de Itsukushima-schrijn. De wereldberoemde Torri van 16,8 meter hoog is de toegangspoort tot de heilige schrijn. Wist je dat dit één van de meest gefotografeerde plekken van Japan is?

Het eiland is leuk om overheen te wandelen. Je vindt er karakteristieke tempels en rondlopende (tamme) herten. Je kunt op het eiland ook de berg Misen beklimmen, of je kiest ervoor om met behulp van een kabelbaan naar boven te gaan voor een mooi uitzicht. Bereid je voor op een erg toeristisch eiland. Mocht je graag meer rust willen, dan kun je ervoor kiezen om te overnachten op het eiland. De meeste toeristen vertrekken namelijk weer op tijd met de ferry van het eiland af.

Miyajima
Bezoek het Himeji kasteel

Het Himeji kasteel wordt gezien als één van de mooiste originele kastelen van Japan. En hier ben ik het helemaal mee eens! Het prachtige Himeji-jo, ook wel het ‘Witte reiger kasteel’ komt uit 1333 en wordt door UNESCO als Werelderfgoed erkend. Himeji werd op het einde van de 2e wereldoorlog zwaar gebombardeerd, maar het kasteel bleef hierbij ongeschonden.

Wanneer je met de Shinkansen rijdt, kom je op de weg van- en naar Hiroshima langs Himeji. Wij reisden na Osaka met alleen onze handbagage langs dit stadje en bezochten het kasteel. Verder is er niet zo veel te zien in Himeji.

Tip: onze grote bagage hadden we in het vorige hotel laten doorsturen naar onze volgende overnachtingsplek, dit kan bijna overal in Japan en is soms echt de moeite waard!

Himeji

Kyoto

Ruim duizend jaar was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, tot aan 1868. In de tweede wereldoorlog bleef de stad bespaard en hierdoor vind je hier nog vooroorlogse, rijke culturele gebouwen terug. Met zo’n 1600 boeddhistische tempels en 17 bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan is deze stad één van ’s werelds meest culturele steden. Maar dan is er nog meer te zien in Kyoto, denk aan het bezoeken van het Bamboo forest, de rode poorten van de Fushimi Inari-Taisha en het spotten van een Geisha in het Gion district. Kyoto is een enorm grote stad en je kunt je hier zeker een aantal dagen vermaken. Wij deden veel op de fiets omdat niet alles goed te bereiken is met de metro, de taxi’s duur zijn en het gewoon erg leuk is om te fietsen in Japan. Ik zet hieronder nog een aantal tips op een rij.

Bamboo Grove

Wij bezochten de Bamboo Grove erg vroeg in de ochtend, om te genieten van deze torenhoge bamboo zonder al te veel toeristen. Verwacht geen heel bos, maar enkele paden vol met torenhoge bamboo. Een mooie plek die zeker het bezoeken waard is, maar vooral dus in de vroege ochtend!

Bamboo Grove Japan
Nishiki Market

Zeker op een regenachtige dag is de Nishiki Market een leuk uitje. Het is een lange markt vol met Japanse specialiteiten, vooral verse vis. Dus zorg dat je lekkere trek hebt en neem een kijkje bij deze vaak drukke markt.

Kyoto market
Fushimi Inari- Taisha

Helaas waren er tijdens onze rondreis in Japan overstromingen na extreme regenval en waren wij op dat moment in Kyoto. Hierdoor hebben wij lang niet alles gezien van deze stad, onder andere niet deze rode poorten van dit tempelcomplex. Echter schijnt het wel het bezoeken waard te zijn, maar ga vroeger in de ochtend om de drukte te vermijden.

Bezoek de Kinkaku-ji tempel en spot een Geisha in Gion

De Kinkaku-ji tempel, ook wel de Gouden Paviljoen tempel is één van de bekendste tempels van Japan. Het paviljoen weerspiegelt vaak mooi in het water en zeker in de herfstperiode is de gouden tempel een prachtig gezicht! Het is niet voor niets een van de meest toeristische trekpleisters van Japan. In de oude wijk Gion, die het bezoeken sowieso al waard is vanwege de traditionele gebouwen, is er een kans op het spotten van een Geisha. Wij hebben helaas geen Geisha gespot, maar wie weet zie jij er wel één.

Sushi op een band eten

In Kyoto kregen wij de tip van de eigenaar van onze accommodatie, om sushi op een band te gaan eten bij Sushiro Gojo Schihonmatsu. Een drukke zaak met alleen maar locals waar je heerlijke sushi kan eten op de band. Zeker een aanrader om hier te gaan eten.

Tokyo

Tokyo is een waanzinnig grote stad waar je je dagen kunt vermaken! Er is veel te doen, veel te zien en veel te ontdekken. Jezelf vermaken in de talloze gamehallen, reallife mariokarten, of oversteken over het drukste kruispunt ter wereld, het kan hier allemaal! Daarom raad ik je ook zeker aan om minimaal vijf dagen in deze stad te verblijven, wij sliepen op verschillende plekken om zo verschillende wijken in Tokyo te ontdekken, want iedere wijk is weer totaal anders. Hier lees je mijn top 10 wat te doen in Tokyo!

Hakone

Relatief dichtbij Tokyo kun je in Hakone genieten van een mooi stukje Japan. Hakone is gelegen aan de voet van de Mount Fuji en wordt omringd door mooie bergen en meren. Met een beetje geluk heb je een prachtig uitzicht over de berg Mount Fuji, helaas lag hij bij ons verscholen in de mist. Het natuurgebied is te bezoeken als een dagtrip, maar wij sliepen hier twee nachten. We kochten de Hakone FreePass, een voordelige manier om ongelimiteerd gebruik te kunnen maken van 7 verschillende soorten vervoer in het Hakone gebied. Als je een JR Pass hebt, kun je het beste met de JR naar Odawara reizen en vanaf daar de Hakone FreePass kopen, dat is voordeliger dan wanneer je het vanuit Tokyo koopt.

Hakone is een gebied met vulkanische activiteit, wat je kunt aanschouwen in Owakudani. In dit gebied zie je hete bronnen en zwavelhoudende dampen. Je kunt hier zelfs zwarte eieren koken die in de hete bronnen zijn gekookt! Je kunt je een boottrip maken op Lake Ashi, vanaf dit meer kun je bij helder weer Mount Fuji zien. Vanaf de boot kun je ook de Hakone Shrine zien, waar je in zo’n tien minuten naartoe kan lopen vanaf de Moto-Hakone pier.

Hakone

Hakone is zeker een bezoek waard! Maar, bereid je ook hier weer voor op veel toeristen die dit gebied bezoeken. Wij zochten dan ook tijdens ons bezoek aan Hakone de wat rustigere plekjes op, en kwamen uit bij schitterende Japanse tuinen zonder anderen toeristen. Deze foto hieronder is gemaakt bij de Choanji Temple. Een prachtige rustgevende plek waar wij de enige toeristen waren. Hier stonden zo’n 500 boeddha beelden en diverse Japanse tuinen met vijvers.

Mijn tip is dan ook om dit te doen, door eens een ‘andere’ bus te nemen dan het standaard rondje die door iedereen wordt afgelegd. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je wat langer dan één dag in het gebied verblijft.

Japanse garden
Reizen in Japan met de Japan Rail Pass

Wij kozen ervoor om een JR Pass aan te schaffen om in Japan gemakkelijk en onbeperkt te kunnen reizen met de Shinkansen trein en de JR verbindingen in de grote steden (zoals bepaalde metro/trein verbindingen en de ferry van- en naar Miyajima). Ben je van plan om veel van plek naar plek te reizen in Japan? Dan raad ik je deze pas ook zeker aan.
Je hoeft dan namelijk niet van te voren een kaartje te kopen en je zult voordeliger uit zijn. Als je echter langer op bepaalde plekken zult verblijven of de afstanden minder groot zijn, kun je het beste even berekenen of het voor jou voordeliger is om een pas aan te schaffen. Je kunt een pas kopen voor 7, 14 of 21 dagen. Voor 21 dagen kost de pas bijvoorbeeld €477. Wij hebben de pas aangeschaft op de website van Japanspecialist. Wanneer je een pas hebt aangeschaft, dien je deze wel te valideren in een van de JR ticket offices in Japan, die je kunt vinden op het vliegveld.

Wij gebruikten op onze mobiel de app ‘Navitime’. Met deze app kun je specifiek aanvinken dat je een Japan Rail Pass hebt en dan zal de app de reizen tonen die daarmee geschikt zijn. Een handige app om te gebruiken tijdens jouw reis door Japan!

Beste reistijd Japan

Wil je Japan op zijn mooist zien, dan is de beste reistijd de lente en de herfst. In deze periode bloeit de kersenbloesem volop in de bomen. Vanaf mei begint het warmer te worden in Japan en het kan dan ook heel erg warm worden in de zomer! Het voordeel is wel dat het iets rustiger is qua toerisme en dat je minder betaald voor de accommodaties dan in het hoogseizoen. Vanaf juni begint de kans op regen aanzienlijk toe te nemen. De wintermaanden, december tot en met maart kun je beter overslaan vanwege de kou en de sneeuwval in de bergen, tenzij je graag wil wintersporten natuurlijk.

Hiroshima
Slaap een nachtje in een Ryokan

Mijn laatste tip is om een nachtje te slapen in een Ryokan met een onsen. Dit is overnachten in traditionele Japanse stijl dat je zeker niet mag missen. Je slaapt op een futon op de grond en kunt heerlijk badderen in een Japans bad, een onsen. Vaak zijn deze baden gescheiden voor de mannen en de vrouwen.

Royakan

Ben jij klaar voor een reis naar het bijzondere Japan? Wat zou voor jou de reden zijn om Japan te bezoeken? Laat hieronder je reactie weten!

Wil je meer beelden zien van deze, of andere verre reizen? Volg Reismeis.nl dan op Instagram!

4 Comments

  • reismeis

   20 september 2019 at 15:13

   Hoi Celina, ga je ook naar Japan? Wij waren zelf ongeveer €2000 per persoon kwijt voor drie weken, exclusief de tickets. Vervoer en overnachtingen zijn het duurste in Japan. Budget is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw uitgave 🙂

   Beantwoorden
 • Daphne

  16 november 2020 at 10:07

  Dag reismeis, kwam via jouw reactie op Facebook op je site. Wij zijn aan het sparen voor een reis naar Japan met onze dochter ( nu 13). Gebonden aan de schoolvakanties helaas… De zomervakantie dus niet echt een optie begrijp ik of sommige delen van Japan wel? Anders blijft de april/mei vakantie over maar kunnen wij niet langer dan 2 weken en zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Wat zou jij dan bijvoorbeeld uit jullie programma ‘ overslaan’? Er zijn natuurlijk enorm veel mogelijkheden om dit land te zien en iedereen zegt misschien wat anders en ben dan ook aan het polsen wat dan de beste route voor ons zou zijn.
  Sliepen jullie trouwens in de trein of kan dat niet? Scheelt weer reis dagen/ overnachtingskosten dacht ik zo. Op die manier veel in Azië gereisd.
  Groetjes daphne

  Beantwoorden
  • reismeis

   24 november 2020 at 11:29

   Dag Daphne, wat leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen en wat gaaf dat jullie ook naar Japan willen gaan. Uiteindelijk is elk jaargetijde een optie voor Japan, alleen het kan erg warm en soms nat worden in de zomer. April/mei is een mooie periode, al zal het dan uiteraard iets drukker zijn met toeristen. Twee weken is een prima periode om het land te zien, omdat je snel van A naar B bent. Slapen in de trein hoeft dus echt niet, want de trein is super snel! Het ligt er aan wat je graag van Japan zou willen zien, maar ik vond Tokyo echt een leuke stad waar ik adviseer om zeker drie nachten te blijven om de stad en de verschillende wijken te verkennen. Ik heb ook een artikel geschreven over Tokyo. Daarnaast zou ik aanraden om een stukje natuur te verkennen en de stad Kyoto en de cultuur van Japan te ervaren. Heel veel succes met het plannen van de reis en het wordt sowieso een hele gave reis!

   Beantwoorden

Geef een reactie