• Home
  • /
  • Colombia
  • /
  • De Tatacoa woestijn, een indrukwekkend landschap in Colombia!

De Tatacoa woestijn, een indrukwekkend landschap in Colombia!

Colombia is een enorm groot land met veel verschillende landschappen en klimaat. Naast het bereizen van de standaard route met de prachtige groene koffieregio en het zonnige warme noorden aan de Caribische kust, kun je er ook voor kiezen om een heel uniek stukje landschap te ontdekken: de Tatacoa Woestijn. In dit artikel vertel ik je meer over dit unieke stukje Colombia.

De Tatacoa Woestijn

De Tatacoa woestijn die in het Spaans ook wel de Desierto de la Tatacoa wordt genoemd, is een uniek stukje landschap wat zo’n 300 km ten zuiden van Bogota gelegen is. Het wordt een woestijn genoemd, maar eigenlijk mag het geen woestijn heten, hier regent het er namelijk teveel voor. Het is officieel een tropisch droog bos. Miljoenen jaren geleden waren hier bloemen en bomen, welke geleidelijk zijn opgedroogd. Het kan erg warm zijn met een gemiddelde temperatuur van zo’n 29 graden. Wist je dat Tatacoa Spaans is voor ratelslang, één van de diersoorten die hier voorkomt?

Cuzco en el desierto de La Tatacoa.

Het kan erg warm zijn met een gemiddelde temperatuur van zo’n 29 graden.
Wist je dat Tatacoa Spaans is voor ratelslang, één van de diersoorten die hier voorkomt?

Reismeis.nl

De Tatacoa woestijn wordt door toeristen veelal overgeslagen in de standaard reisroute omdat het veel reistijd kost om hier te komen. Omdat wij langer de tijd hadden tijdens onze reis door Colombia hebben we de woestijn bezocht en hier absoluut geen spijt van.

Wat te doen in de Tatacoa woestijn?

De Tatacoa woestijn is ca 330 km2 groot en heeft prachtige rode rotsformaties ‘El Cuzco’ en grijze ‘Los Hoyos’. Het rode gedeelte is het meest centraal gelegen en vond ik zelf ook het meest indrukwekkend. Je wandelt hier door een prachtig rood landschap met veel bijzondere cactussen. Het is absoluut aan te raden om de rode woestijn rond zonsopkomst of zonsondergang te bezoeken. De rode woestijn wordt op Google Maps aangegeven als Cuzco en el Desierto de La Tatacoa.

Tatacoa woestijn

Het grijze gedeelte, ook wel Los Hoyos, ligt zo’n 7 kilometer verderop. Je kunt hier een wandeling van zo’n twee kilometer doorheen maken en er is zelfs een zwembad waar je tegen betaling een duik in kunt nemen. Dit is op de kaart aangegeven als Piscina Minera. Wij zijn hier niet geweest omdat wij zelf bij een accommodatie verbleven met een zwembad.

Tip: de wandelroutes door de woestijnen kun je terug zien in de app MAPS.ME

Je kunt op verschillende manieren de woestijn ontdekken: op de fiets, op een quad of met een tuktuk. Wij kozen in eerste instantie voor de fiets. Verwacht hier echter geen fietsen van goede kwaliteit, met de fietsen die beschikbaar zijn is het pittig om in de volle zon door heuvelachtig gebied afstanden af te leggen. Wij huurden daarom een quad, maar dit was in verhouding erg prijzig. Wat wij persoonlijk jammer vonden is dat er iemand met je meerijdt en er maar een klein standaard rondje wordt gereden. Je bent dus niet zo vrij zoals je in eerste instantie zal denken. Een andere optie is om een aantal uren een tuk-tuk chauffeur te huren, dit is de meest comfortabele en goedkope manier om de verschillende woestijnen te bezoeken. Wisten we dit maar eerder 🙂

Sterren kijken in de Tatacoa Woestijn

Aangezien de Tatacoa woestijn op 3 graden van de evenaar ligt en de woestijn zich buiten de ‘bewoonde’ wereld bevindt, is er weinig tot geen lichtvervuiling. Dit maakt het dé perfecte plek om naar de sterren en de maan te kijken. Er zijn twee observatoriums waarbij je tegen een kleine betaling uitleg krijgt over het universum, ook zijn er telescopen beschikbaar. Helaas was het bij ons bewolkt en ging het observatorium om deze reden niet open.

Waar te overnachten in de Tatacoa woestijn?

Aangezien de reis van- en naar de Tatacoa woestijn lang is, raad ik je aan om twee nachten te blijven. Echter zijn meer dan twee nachten niet aan te raden, want heel veel meer is er niet te beleven. 

Wij kozen ervoor om in de woestijn zelf te overnachten en hebben geslapen bij Hostal Noches de Saturno op korte loopafstand van de rode woestijn en het observatorium. Deze plek heeft een klein zwembad waar je in de middag een beetje verkoeling kunt zoeken. Veel accommodaties in de woestijn zijn niet te reserveren via internet, maar meestal zijn er nog wel plekken beschikbaar als je op de bonnefooi langsgaat. Verwacht echter geen luxe van een verblijf in de woestijn. Daarnaast is er beperkte Wi-Fi en elektriciteit beschikbaar in de woestijn.

Cuzco en el desierto de La Tatacoa

Het is natuurlijk ook mogelijk om in het nabij gelegen plaatsje Villavieja te verblijven, er is dan meer keuze qua accommodaties en je reist dan met een tuktuk in zo’n 15 minuten naar de woestijn toe. Je kunt er ook voor kiezen om één nacht in de woestijn en de andere nacht in Villavieja te verblijven.

Hoe kom je bij de Tatacoa woestijn?

Om bij de Tatacoa woestijn te komen, moet je te allen tijde reizen via de stad Neiva. Dit is een grote stad met een rauwer randje waar je als toerist niet veel te zoeken hebt. Vanuit Bogota reis je met een grote bus in gemiddeld zo’n 7u naar Neiva toe. Het nemen van de bus is goedkoop én beter voor het milieu. Mocht je toch deze afstand met het vliegtuig willen afleggen, dan kan dat ook. Neiva heeft een vliegveld waarop je kunt vliegen.

Wij zijn vanuit Salento naar de Tatacoa woestijn gereisd. Dit doe je door eerst de bus naar Armenia te nemen waar je zo’n 1,5u over doet, hier kun je een kaartje kopen voor de bus naar Neiva. Vanuit Armenia reis je in gemiddeld 3,5u naar Neiva toe.

Vanuit Neiva is het nog ongeveer een uur reizen naar het kleinere plaatsje Villavieja. Dit stuk kun je met een minivan/collectivo of een truck bereizen. Bij aankomst bij de busterminal in Neiva kun je bij Coomotor een kaartje kopen voor deze rit. Vervolgens is het vanuit Villavieja nog zo’n 15 minuten met een tuktuk naar de Tatacoa woestijn.


Ben je enthousiast geworden over het bezoeken van Colombia en wil je graag meer artikelen lezen, over bijvoorbeeld het bezoeken van Salento of Jardin? Of wil je meer beelden zien van onze reis door Colombia? Leuk als je dan mijn Instagram pagina Reismeis.nl bezoekt en volgt voor meer reistips.

Geef een reactie