• Home
  • /
  • Colombia
  • /
  • De beste tips voor Salento, het kleurrijke dorp in Colombia

De beste tips voor Salento, het kleurrijke dorp in Colombia

Het kleurrijke dorp Salento is gelegen in de groene koffieregio van Colombia en hier is veel te ontdekken! Geniet van de groene natuur, breng een bezoek aan de prachtige Cocora Vallei, doe een koffietour of pak het sportiever aan en ga downhill mountainbiken. Lees al mijn tips voor Salento in dit artikel.

Cocora Vallei

Salento is niet voor niets populair bij veel toeristen. Het is namelijk een plaatsje wat dichtbij de bekende Cocora Vallei ligt. De meeste mensen die Salento bezoeken gaan dan ook een wandeling maken door de Cocora Vallei (in het spaans: Valle de Cocora). De vallei maakt deel uit van het nationaal natuurpark Los Nevados en staat bekend om de nationale boom van Colombia, de waxpalm. Deze enorme palmbomen kunnen maar liefst 60 meter hoog worden! Vanuit de mainsquare in Salento gaan er vanaf vroeg in de ochtend elke 15 minuten jeeps, die hier ook wel Willy’s worden genoemd. De rit brengt je in zo’n 20 tot 30 minuten naar de vallei. Je kunt hier kiezen voor een korte wandelroute van ongeveer twee uur of een lange route van zo’n vijf uur die je langs verschillende viewpoints brengt.

Tip: In de Cocora vallei regent het vaak in de middag, dus het verstandigste is om de wandeling zo vroeg mogelijk te starten. Daarnaast kun je de lange wandeling ook tegenovergesteld lopen, zo ontloop je de drukte.

Koffietour en de beste koffie in Salento

Salento is gelegen in de koffieregio van Colombia, dus een koffieliefhebber kan hier zijn hart ophalen. In Salento zitten er verschillende koffiefarms die tours aanbieden in het Engels en in het Spaans. Wij kozen voor een minder drukbezochte koffiefarm en deden de tour bij Coffee tour Luger. Tijdens de tour neemt de gids je mee in het hele koffieproces, van de koffieboon tot aan het bakje koffie. Geen zin in een koffietour? Drink dan de beste koffie in de stad bij Café Jesús Martín.

Paardrijden

In Salento kun je heerlijk paardrijden. Echter vind ik het heel belangrijk dat de dieren goed verzorgd worden, helaas is dit vaak niet het geval op reis. Ik heb daarom gekozen om een buitenrit te gaan maken van drie uur bij Cabalgatas San Pablo. Ik kon merken dat er liefde voor de dieren was en dat de paarden hier goed verzorgd worden.

Downhill mountainbiken

De Cocora Vallei is prachtig met de honderden waxpalmen die je hier kan vinden, maar als je een gebied wilt zien met nog veel meer waxpalmen zonder de vele toeristen tijdens een toffe activiteit, dan kan ik je de mountainbike tour van Salento Cycling centre zeker aanbevelen! Je wordt met een truck naar zo’n 3400 meter hoogte gebracht en gaat vervolgens alleen nog maar naar beneden! Onderweg stop je voor een heerlijke lunch met een geweldig uitzicht over de vele waxpalmen.

Leuke restaurants Salento

Salento is een drukbezocht dorp, dit betekent dat er veel restaurantjes zijn om lekker te eten. Mijn meest favoriete restaurant in Salento is het tapas restaurant La Tapería Salento. We hebben hier twee keer heerlijk gegeten (met genoeg vegetarische keuze) in een fijne sfeer. Wil je een snelle, maar lekkere hap? Dan is het kleine Venezolaanse tentje Cumana Bistro Food een aanrader!

Speel Tejo

Tejo is een typisch Colombiaans spelletje wat je zeker gespeeld moet hebben als je Colombia bezoekt!
De bedoeling van dit spel is het gooien van een zware metalen schijf op een bak met klei, waarbij in het midden een kleine explosieve lading ligt. De persoon die als eerste 27 punten behaald bij het laten ontploffen van de explosieve lading, is de winnaar. In Salento kun je bij Cancha de Tejo Los Amigos dit spelletje spelen.

Viewpoint Salento

Als je de hoofdstraat uitloopt, kom je bij een trap uit. Deze trap brengt je naar het viewpoint Alto de la Cruz. Dit is een mooie plek om te bezoeken, zeker bij zonsondergang.

Hoe kom je in Salento?

Salento is gelegen in de koffieregio van Colombia. Vanuit Bogotá (Terminal de Transporte de Salitre) kun je de bus pakken naar Armenia (of Pareira), waarbij je over kan stappen op de lokale bus naar Salento. Houd rekening met een reistijd van gemiddeld 7 tot 8 uur naar Armenia (of Pareira). De bus die je verder pakt naar Salento doet er vervolgens nog ongeveer een uur over. In Colombia zijn de lange afstandsbussen comfortabel. Er is genoeg beenruimte en soms is er zelfs wifi aanwezig. Het nemen van de bus is goedkoop én beter voor het milieu. Daarnaast is de natuur van Colombia mooi en zijn de uitzichten prachtig!

Wil je toch met het vliegtuig deze afstand afleggen? Vanuit Bogotá kun je per vliegtuig naar Armenia of Pereira toe reizen en vanuit hier het laatste stukje per lokale bus te reizen.

In Colombia zijn de bussen comfortabel. Er is genoeg beenruimte en soms is er zelfs wifi aanwezig. Het nemen van de bus is goedkoop én beter voor het milieu. Daarnaast is de natuur van Colombia mooi en zijn de uitzichten prachtig!

Vanuit Medellín (Terminel del Sur) gaat er een aantal keer per dag een minivan naar Salento, je bent dan gemiddeld tussen de 5-6 uur onderweg. Een andere optie is om de grotere lange afstandsbus te pakken naar Armenia, waarbij je over kan stappen op de lokale bus naar Salento.

Wij zaten al wat zuidelijker van Medellín in de buurt van de stad Manizales. Wij kregen vanaf daar een lift naar Salento van een warm Colombiaans gezin die we daar hadden ontmoet. Zo kan het dus ook 🙂

Tip: In de grotere bussen staat vaak de airco aan, dus neem iets warms mee wat je aan kunt trekken onderweg

Wil je meer beelden zien van het dorpje Salento en andere tips voor Colombia? Bezoek dan eens mijn Instagram reismeis.nl en bekijk mijn hoogtepunten en posts op mijn feed. En kijk hier voor meer reistips naar Midden- en Zuid Amerika.

Geef een reactie