Friesland

Dokkum, een weekendje weg in Friesland


Ben je op zoek naar een gezellige stad voor een uitstapje in eigen land? Dan kan ik je Dokkum in Friesland aanraden! Dokkum is een stad vol met historie en behoort tot één van de Friese Elfsteden. Je vindt er grachten, gezellige boetiekjes, leuke restaurantjes en er hangt een fijne sfeer! In dit artikel deel ik graag mijn tips met jou voor een bezoek aan Dokkum.


Historische stad Dokkum

Dokkum is een historische stad met bolwerken, molens en mooie panden. Én Dokkum is de stad van ‘het keerpunt’ van de Elfstedentocht. De stad is eind 16e eeuw beschermd door het bouwen van hoge vestingwallen rondom de stad. Dit is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar en een rondje over de bolwerken van 2,4 kilometer is dan ook zeker een leuke wandeling. 

In het jaar 754 is missionaris Bonifatius, die de Friezen graag tot God wilde laten bekeren, vermoord in de stad. Mocht je hier meer interesse in hebben, dan kun je een bezoek brengen aan de Bonifatiuskapel, die als eerbetoon in 1934 werd gebouwd. Ook kun je in het Museum van Dokkum een tentoonstelling over Bonifatius zien. Heb je iets minder met de geschiedenis van Bonifatius, bestel dan gewoon een lekker een Bonifatius-biertje 😉

Leuk weetje: Hoor je om 21.50u de klokken in Dokkum luiden? Dit is een herinnering aan vroegere tijden: ‘Nog tien minuten, binnenkomen, de stadspoorten gaan dicht!’


Overnachten in Dokkum

Tijdens ons verblijf in Dokkum, mochten we twee nachtjes komen slapen in het gerenoveerde Hotel Van der Meer. Een mooi ingericht en sfeervol hotel, centraal gelegen aan de stadspoort van Dokkum. Je kunt je auto gratis parkeren voor het hotel. Naast overnachten, kun je hier ook heerlijk op het terras zitten of binnen plaatsnemen voor een heerlijke (betaalbare) lunch- of diner. Er heerst een gemoedelijke, persoonlijke sfeer en het ontbijt is perfect verzorgd!

Hotel van der Meer
Varen in Dokkum

Een erg leuk uitje om te doen in Dokkum is zelf varen door de grachten van Dokkum! De stad beleven vanaf het water is weer een andere beleving dan vanaf de wal. Wij huurden een sloep via Happy Whale. Zij hebben op verschillende plekken in Friesland sloepen klaarliggen, deze zijn volledig elektrisch. Naast een leuk, ook een duurzaam uitje dus! Je kunt bij hen simpel online een sloep huren die gemakkelijk zelf te besturen is. In Dokkum liggen de sloepen bij Scheiershoek Recreatie bij het Paviljoen, waar je ook nog heerlijk kunt zitten aan het water voor een hapje of drankje.

Grachten varen

Dokkum is een historische stad met bolwerken, molens en mooie panden. Én Dokkum is de stad van ‘het keerpunt’ van de Elfstedentocht. 

Reismeis.nl
Bierbrouwerij Dokkum

In de geschiedenis hebben er in Dokkum negentien brouwerijen gezeten. Op dit moment zijn er twee bierbrouwerijen actief en als je van bier houdt dan zijn deze zeker het bezoeken waard. Wij brachten een bezoek aan Brouwerij Dockum, welke op vrijdag, zaterdag en zondag geopend is voor een lekker borrelhapje en biertje van de eigen brouwerij! Het is iets buiten de binnenstad gelegen, maar prima te lopen in tien minuten vanaf de binnenstad van Dokkum. 

Bierbrouwerij Dockum
Lekker eten in Dokkum

Tijdens ons bezoek aan Dokkum hebben we verschillende horecagelegenheden bezocht, waar KB Food & Drinks zeker thuis hoort in dit artikel met de beste tips voor Dokkum. Dit restaurant heeft een erg leuke inrichting, serveert goed eten en beschikt over een gezellige binnentuin. En niet geheel onbelangrijk: het eten wordt geserveerd door vriendelijk personeel. Een bezoek aan KB Food & Drinks is dan ook zeker aan te raden.  

Uit eten in Dokkum
De Elf fonteinen van Friesland

In de elf Friese steden van de Elfstedentocht staat in elke stad een fontein, ontworpen door een kunstenaar. Elke fontein heeft een eigen verhaal, waarin mist, ijs, stoom en zeewater centraal staan. ‘De 11fountains‘ is een internationaal kunstproject uit 2018, wat in het leven is geroepen vanwege de benoeming van Leeuwarden tot de culturele hoofdstad van Europa. In Dokkum staat de IJsfontein, een bijzondere fontein die ijslagen vormt, afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Energie voor de IJsfontein wordt opgewerkt door zonnepanelen. 

Dokkum vond ik een heerlijke stad om er even tussenuit te zijn in eigen land. Het is een stad met historie, er zijn leuke activiteiten te ondernemen en je kunt er lekker eten en drinken. Mocht je meer beelden willen zien van Dokkum bekijk dan mijn pagina Reismeis.nl op Instagram of bekijk de website van Dokkum hier. Neem hier een kijkje voor meer tips voor vakantie in eigen land. Ben jij al eens in Dokkum geweest?

4 Comments

 • Frederique

  12 augustus 2021 at 12:57

  Fijne tips! Helaas nooit geweest maar Friesland staat zeker op lijstje. Op de een of andere manier ‘vlucht’ ik altijd naar de zon tijdens vakanties terwijl er in Nederland zoveel moois te ontdekken is.

  Beantwoorden
 • Deborah Hamar

  20 augustus 2021 at 09:29

  Nee, ik ben nog nooit in Dokkum geweest. Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk om daar een weekendje door te brengen. Maar na het lezen van je blog ben ik wel nieuwsgierig geworden. Er is voldoende geschiedenis en een leuke vaartocht door de grachten is per definitie een leuk uitje om te ondernemen. Een prima uitvalsbasis dus voor als we eens die kanten op gaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie