Tijgers spotten op een safari in India

Wist je dat je in India kans hebt op het spotten van een tijger? De Bengaalse tijger wordt met uitsterven bedreigt en komt enkel nog maar voor in West Myanmar en op het Indische continent, waaronder India! Gelukkig is de tijger nu een beschermde diersoort en zijn er in India verschillende natuurreservaten waar je een kans hebt op het spotten van dit prachtige dier in een beschermd gebied. Één van die gebieden is het Ranthambore National Park, één van de grootste parken in het noorden van India, gelegen in Rajasthan. Lees hier alles over ons safari avontuur in India!

Ranthambore National Park

Het Ranthambore National Park is gelegen in het noorden van India, op zo’n 130 km van Jaipur. Dit maakt dat dit park makkelijk te bezoeken is voor of na een bezoek aan de roze stad Jaipur. Wij reisden met de trein van Jaipur naar Sawai Modhapur, waar dit park ongeveer 10 km vandaan gelegen is. Er zijn hier veel hotels te vinden waar je kunt verblijven. Het park staat bekend om tijgers te spotten en wordt dan ook veel bezocht door wildlife fotografen.

Safari

Het park is verdeeld in tien zones. Wanneer je een safari boekt, wordt je in een jeep ingedeeld in één van deze zones. Er wordt beweerd dat in bepaalde zones de kans op het spotten van een tijger groter is. Van te voren is door het hotel waar wij verbleven ons geadviseerd om minimaal drie safari’s te boeken om kans te maken op het zien van een tijger. Dit hebben we dan ook van te voren al via het hotel gereserveerd. Er zijn safari’s mogelijk in een jeep (max. zes personen) of in een soort grote open bus (max. 20 personen). Zelf zou ik altijd de jeep aanraden, alleen al omdat je een stuk lager zit en je veel meer kunt zien omdat er niet 19 mensen om je heen staan 🙂 Er zijn safari’s mogelijk in de vroege ochtend en in de middag. De tijden verschillen per periode in het jaar en is afhankelijk van de zonsopkomst en zonsondergang. Dit alles is terug te vinden op deze website, de officiële pagina van het park.

Hotel tip: Wij sliepen in het Ranthambore Regency hotel. Een viersterren hotel met hele fijne kamers en vriendelijk personeel. In de ochtend voor de safari stond er koffie, thee en biscuits voor ons klaar en na de safari konden we zo aan de ontbijttafel aanschuiven. Wij hebben de safari’s van te voren al door hen laten vastleggen, waardoor alles voor ons geregeld was vanuit het hotel. Het hotel is goed bereikbaar per email en je kunt op deze manier eventueel een safari op voorhand reserveren. We betaalden hier (april 2018) €30 per safari. 

Safari India

Beste reisperiode

Allereerst is het goed om te weten dat het park een aantal maanden per jaar gesloten is voor bezoekers vanwege de moessontijd. Het park is gesloten vanaf eind juni tot één oktober. De zomer in India is van april tot eind juni, het is dan erg warm, maar dan is het wel de beste tijd om een tijger te spotten! Alle blaadjes zijn dan van de bomen en je kunt ver het park inkijken, daarnaast zoeken de tijgers een plekje in de schaduw en liggen ze vaak vlakbij een watertje om afkoeling te zoeken. Dit maakt het makkelijker om een tijger te vinden en dit heeft er ook voor gezorgd dat wij maar liefst acht tijgers hebben gezien! In de winterperiode, van oktober tot en met maart is het weer zachter en aangenamer (en óók koud in de vroege ochtend) en staan de bloemen mooi in bloei.

Tip: tijdens ons bezoek aan dit park was het erg warm. Soms was het wel 44°C! Zeker in de middag had ik soms last van deze hoge temperaturen. Het is dan prettig om iets op je hoofd te dragen om een zonnesteek te voorkomen, bijvoorbeeld een dunne sjaal of een pet. Vergeet deze dan ook niet mee te nemen!

Tiger India

Ik ben benieuwd wat jij al voor wilde dieren in het wild hebt gespot! Ook al eens een tijger gezien, of een ander wild dier?

7 Comments

Geef een reactie