Een reisroute van drie weken door Nicaragua!

Nicaragua, wat een prachtig kleurrijk land! Het land heeft een prettige sfeer, vriendelijke mensen en een mooie afwisselende natuur. Wij kozen voor deze bestemming omdat het minder toerisme heeft dan andere landen in Midden Amerika. Daarnaast is het een makkelijk, veilig en goedkoop land om te backpacken en het kwam qua grootte perfect uit voor onze reis van drie weken. Ik wil je graag meenemen met onze rondreis door dit prachtige land.

Onze reisroute zag er als volgt uit:


Managua – Granada

Toen we aankwamen in Managua zijn we direct doorgereisd naar Granada, waar we onze eerste twee nachten verbleven. Granada is een mooie kleurrijke stad met prachtige koloniale gebouwen en zeker het bezoeken waard. Vanuit ons hostel in Granada deden wij een tour naar de actieve vulkaan Masaya. Met de auto wordt je naar boven gereden en kun je 15 minuten op de vulkaan aan de rand van de krater blijven, hierna volgt er een bel om ruimte te maken voor de volgende auto’s. Omdat het een actieve vulkaan is, mag je hem niet per voet beklimmen. Het zien van het kolken van lava is echt fascinerend. Zeker doen als je de mogelijkheid hebt!

San Juan del Sur

San Juan del Sur is een kleurrijk stadje dat populair is voor surfen en feesten. Wij bezochten het omdat wij graag schilpadden op het strand hun eieren hadden willen zien leggen, echter waren de kosten voor een gids erg prijzig en konden ze ons niets garanderen. Tijdens ons bezoek waren er verkiezingen, waardoor het erg stil was en we besloten verder te reizen. Het is een toeristisch kustplaatsje, je vindt er veel gezellige tentjes. Voor een heerlijk vers ontbijt met goede koffie of smoothie moet zijn in ‘El gato negro’. Een erg leuke en sfeervolle plek.

Isla de Ometepe

Het eiland Ometepe is gelegen in een groot meer van meer dan 8000 m2, daarmee het op en na grootst meer van Latijns-Amerika en aan beiden kanten van het eiland staan twee grote vulkanen. Er hangt een hele ontspannen sfeer op dit eiland. Het is vol begroeid en groen en het is absoluut het bezoeken waard. Voor ons wat dit eiland één van onze hoogtepunten van onze reis door Nicaragua. We verbleven drie nachten in twee verschillende hostels, waarvan we er eentje bewust hebben geboekt aan de voet van vulkaan Maderas, zodat we deze vulkaan vroeg in de ochtend konden beklimmen met onze gids. Het was een zware hike van +/- 8 uur, maar met voldoening sloten we deze dag af met een prachtig uitzicht en een biertje vanuit onze hangmat.

Het eiland leent zich perfect voor het huren van een scooter om zo het eiland te verkennen. Ook wij huurden een scooter en hebben zo het eiland rondgereden. Er valt nog zoveel over dit prachtige eiland en de bezienswaardigheden te vertellen, lees hier mijn andere post over wat te doen op Isla de Ometepe.

Voor ons was het eiland Isla de Ometepe één van onze hoogtepunten van onze reis door Nicaragua

Reismeis.nl
Leon

Leon is een gezellige en leuke stad! Leon was kort te hoofdstad van Nicaragua en daardoor staan er veel kerken en kathedralen, je vindt er dan ook de grootste kathedraal van Midden- Amerika. Het dak van deze Kathedraal is volledig wit, het doet zelfs wat oosters aan.

tip: bezoek de kathedraal tijdens zonsondergang, dit levert prachtige plaatjes op.

Naast de kleurrijke gebouwen is er in Leon veel aan nachtleven, vele cafés en gezelligheid. De stad is een stuk minder toeristisch dan Granada. Vanuit Leon hebben we Volcano Boarding gedaan van de Cerro Negro vulkaan die vlakbij Leon ligt. Je board dan met een ‘houten slee’ de vulkaan af. Lees meer over vulcano boarden in dit artikel.

Strand Las Peñitas

Na Leon zijn we met een taxi in ongeveer 20 minuten naar het kustplaatsje Las Peñitas gereden. Wij deden dit vooral om even te relaxen, maar ook om af te koelen na het bezoeken van de warme stad. Het is een relaxte plek wat minder toeristisch is. Je kunt hier gaan paardrijden op het strand, een leuke belevenis als je van paardrijden houdt.

Estelí en Somoto Canyon

We zijn verder doorgereisd naar het Noorden, naar Estelí. Dit plaatsje zelf stelt niet veel voor, een wat grotere stad met weinig charme. Maar het is wel een perfecte uitvalsbasis, omdat je vanuit hier veel verschillende kanten op kunt.
We hebben in Estelí een tour geboekt naar Somoto Canyon. We kozen voor een lange dagtour, waarbij er afwisseling is van wandelen, het springen van rotsen, zwemmen en je mee laten dobberen op de stroming van de rivier in de Canyon. De natuur is hier een stuk ruiger, de temperatuur een stuk cooler en je waant je in een hele andere omgeving.

Vanuit Estelí hebben we de ‘cave man’, Alberto Gutiérrez bezocht. De eigenares van ons hostel ging met ons mee. Zij legde uit dat zij een gids kent die je met de motor erheen brengt, alleen was hij vandaag niet in de stad en nam zij ons zelf mee. Alberto is een echte ‘kluizenaar’ en woont al 40 jaar in een planken hutje van zes vierkante meter. Hij brengt de dagen door op de rotsen, waar hij met een beitel heel veel prachtige tekeningen heeft uitgehakt. Je ziet werkelijk van alles terug in de rotsen, van gedetailleerde tijgers, olifanten tot aan vliegtuigen. Hij liet vol trots zijn oorkonde zien en vroeg ons om onze naam en land van herkomst op te schrijven. Als bedankje heeft hij niets aan geld, aangezien hij de stad nooit bezoekt, dus hadden we voor hem een pakje sigaretten gekocht. Een levende legende!

Het Natural Reserva Miraflor

Vanuit Estelí namen wij de bus naar Het Natural Reserva Miraflor. In Estelí kun je je verblijf al vastleggen, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een lokaal gezin te verblijven in deze prachtige omgeving. Het is een hoog gelegen landbouwgebied in nevelwouden en tropisch droog woud. Het is een gebied wat weinig bezocht wordt door toeristen en tijdens een hike hier zul je dan ook weinig mensen tegenkomen.

Matagalpa

Onze volgende en laatste bestemming in het binnenland van Nicaragua was Matagalpa. Vanuit Estelí kun je de bus nemen naar deze fijne stad gelegen in bergachtig gebied. Je vindt hier vele koffieplantages en dus ook vele koffietentjes waar je heerlijke koffie kunt drinken. Wij vonden het een prettige stad om hier twee dagen te verblijven. Ook hier waren weer weinig toeristen te vinden, we merkten dan ook op tijdens onze reis dat het noorden van Nicaragua minder bezocht wordt door toeristen.

In Matagalpa hebben we de kleine chocolade fabriek ‘El Castillo del Cacao’ bezocht. Op tien minuten rijden van de stad vandaan. We kregen hier een rondleiding (in het Spaans) en zagen hoe cacao wordt bereidt. Natuurlijk (waar ik het zo wéér voor zou doen) mocht je proeven van deze pure cacao en deden ze voor het extra nog even lekker wat rum erdoor.

Corn Island

Na ons bezoek aan Matagalpa zijn we terug gereisd naar Managua, waar we het vliegtuig hebben gepakt naar Corn Island. Corn Island bestaat uit twee eilanden, Big Corn en Little Corn. Met het vliegtuigje vlieg je vanuit Managua naar Big Corn, waar vandaan je de boot kan pakken naar Little Corn. Wij hadden ons verblijf in Little Corn al vastgelegd, echter was het weer zo slecht (we kwamen er later achter dat er een orkaan onze kant op kwam) dat wij Little Corn helaas nooit bereikt hebben. Als je de Corn Island wil bezoeken, zou ik zeker aanraden om goed je reistijd in de gaten te houden en misschien wel je vliegticket redelijk laat te boeken zodat je het weerbericht in de gaten kan houden. Het regent er namelijk regelmatig. Er gaan zo’n drie vluchten per dag en een ticket heeft ongeveer een vaste prijs. Je vliegt met La Costena. Wij hebben vanwege het slechte weer helaas niet kunnen duiken maar dat schijnt hier geweldig mooi te zijn.

Big Corn is een groter eiland, waar er meer gezelligheid en keuze is aan verblijf en restaurantjes, Little Corn is een stuk kleiner, er is geen gemotoriseerd vervoer en er zijn geen pinautomaten te vinden. Echt een heerlijk, paradijselijke plek om je reis door Nicaragua af te sluiten!

Little Corn is echt een heerlijk paradijselijke plek om je reis door Nicaragua af te sluiten

Reismeis.nl

Wij zijn door het slechte weer eerder terug gevlogen naar Managua en voordat ons vliegtuig ons terugbracht naar Amsterdam, hebben we onze laatste twee nachten in de grote hoofdstad doorgebracht. Verwacht niets bijzonders van Managua, een drukke stad zonder charme. Mocht je er toch je tijd door willen brengen en ben je een beetje avontuurlijk ingesteld, dan kun je boven een meer midden in de stad tokkelen (Canopy Tour at Tiscapa) Je kunt hier tokkelen over een meer met een totale lengte van bijna 1,2 km. Je kunt ervoor kiezen alleen of met iemand samen te gaan.

Beste Reistijd Nicaragua

De beste reistijd voor een rondreis door Nicaragua met warmte, zonneschijn en weinig neerslag is van november t/m maart. Het land kent een droog seizoen en een regenseizoen. Vanaf juni tot aan oktober is het regenseizoen.

Dit was onze reis door Nicaragua en met bovenstaande reisroute heb je veel afwisseling van het land. Wil je meer lezen over wat te doen in dit mooie land? Lees dan hier het artikel met leuke activiteiten in Nicaragua geschreven door Gieljan en Annick van reislekker.nl. Van de kleurrijke levendige steden tot aan het ruige, niet toeristische noorden van dit kleurrijke land. Ben je ook enthousiast geworden?

6 Comments

 • Bart

  29 augustus 2017 at 10:58

  Hi Reismeis, leuk artikel! Mijn vrouw en ik willen in het najaar gaan backpacken in Nicaragua. Als wij zoeken op reisadvies, krijgen wij te zien dat er in heel Nicaragua veiligheidsrisico’s zijn. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Is het wel écht veilig daar?
  Het is voor ons de eerste keer dat we naar Latijns-Amerika gaan, dus misschien zijn we daarom wel extra voorzichtig…
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Bart en Imke

  Beantwoorden
  • reismeis

   30 augustus 2017 at 21:45

   Hoi Bart en Imke,
   Wat ontzettend leuk dat jullie Nicaraqua gekozen hebben als backpackbestemming! Het is een absolute aanrader. Mijn ervaringen qua veiligheid zijn positief, ik heb geen onveilig gevoel gehad tijdens onze rondreis en heb ook geen verontruste dingen gehoord van andere reizigers. Mijn advies is om zo veel mogelijk overdag te reizen en tijdens het reizen altijd op de gevoel te vertrouwen. Dan geloof ik zeker dat je een fantastische reis zult hebben. Laat je nog weten hoe jullie het hebben gehad? Veel plezier!
   Reismeis

   Beantwoorden
  • reismeis

   7 februari 2018 at 10:45

   Hoi Laura,
   Fijn dat je iets aan het artikel hebt en er dingen uit kan halen voor je eigen reis! De voorpret is ook een onderdeel, een goede reis gewenst! Liefs

   Beantwoorden

Geef een reactie