Tromsø tips, een wintersprookje in het noorden van Noorwegen

Wat is Noorwegen toch een prachtige bestemming. En al helemaal wanneer het bedekt is met een dikke laag sneeuw.
Een week lang mocht ik mij bevinden in het winterwonderland van het Noorden. Ben je op zoek naar een gemoedelijke stad waar je veel kans hebt om het Noorderlicht te zien? Waar je orka’s en bultrugwalvissen kan spotten en door een prachtig landschap met husky honden kan sleeën? Boek dan zeker in de winter een ticket naar Tromsø! Bij mij staat deze bijzondere vakantie in mijn top 3!

Parijs van het noorden

Tromsø is de hoofdplaats van de provincie Troms en is gelegen in het noorden van Noorwegen. De stad heeft sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden. Samen met Groenland en de Canadese toendra is Tromsø de beste plek op de wereld om het Noorderlicht waar te nemen. De kans op het Noorderlicht blijkt het grootste tussen 18u en 2u in de nacht.

De stad Tromsø komt overeen met de geografische breedte van Alaska en Siberië. Doordat de stad boven de poolcirkel ligt, is er tussen eind mei en half juli de middernachtzon te zien. Vanaf eind november tot half januari komt de zon niet boven de horizon en dus heeft de stad te maken met de poolnacht. Je moet je dus bedenken dat het om 2u ’s middags alweer pikkedonker is. Ondanks de noordelijke ligging heeft de stad een mild eilandklimaat en is het in januari gemiddeld het koudste met –4 °C, dit valt dus reuze mee voor deze winterbestemming.

De stad heeft voldoende keuze aan restaurantjes en winkeltjes (oké, als je de prijzen ziet van het eten en vooral de drank schrik je misschien wel een beetje) Maar je kunt je hier goed vermaken. Daarnaast zijn er voor de liefhebber ook musea te bezoeken, zoals o.a. het noordpool museum.

Accommodatie

Wij sliepen in een airbnb iets buiten de stad, aan Kaldfjord op 20 minuten rijden van de stad vandaan. We huurden voor een week een auto en reden zelf naar de stad wanneer we daar zin in hadden. De auto was helemaal ‘winterproof’ met winterbanden en spikes. Dit voelt dus veilig. Daarnaast geeft het huren van een auto je lekker de vrijheid en kun je meer zien van deze prachtige omgeving.

Doordat we verbleven buiten de stad, was er geen lichtvervuiling en konden we vanaf hier heel goed het Noorderlicht zien wanneer dit er was. Wij hebben zelfs vier dagen mogen genieten van dit magische natuurverschijnsel, wat een geluk! Iets wat al jaren op mijn ‘bucketlist’ stond.

We hoorden van mensen die in de stad verbleven dat ze een tour boekten om het Noorderlicht goed te kunnen aanschouwen, omdat je in de stad teveel last hebt van de lichten. Omdat de noorderlicht tours best prijzig zijn (gemiddeld €100 p.p) is mijn tip dan ook om je verblijf buiten de stad te boeken of een auto te huren zodat je zelf de stad uit kan rijden bij helder weer en voldoende activiteit.

Tip: ik heb twee apps op mijn telefoon gezet om de activiteit van het noorderlicht in de gaten te houden. De apps registreren waar je bent en hoeveel kans is op het noorderlicht. Er wordt een inschatting gemaakt hoeveel activiteit (KP) er is. Ik had ‘Aurora Pro’ en ‘Northern Eye Aurora’ gedownload. Echter, staar je niet blind op de app, het loont om regelmatig met je eigen ogen buiten te gaan kijken of je al iets groens opmerkt.

Wat is er te doen?

In de stad kun je met een kabelbaan, Fjellheisen, naar een uitzichtpunt op een berg. Wat is het panorama uitzicht hier mooi. Wij gingen naar boven op een heldere dag en net voordat het donker werd (rond half 1 in de middag), hierdoor hadden we een mooi uitzicht met een prachtige lucht. Het ritje naar boven kost ongeveer €19 p.p.

Vanuit de stad zijn er talloze dingen te doen en te boeken, zoals een tocht met een hondenslee, rendieren sleeën, sneeuw scooteren, walvissen en orka’s spotten, noorderlicht tours etc.

Tocht met een hondenslee

Met de organisatie van lyngsfjord hebben we een prachtige tocht gemaakt met een hondenslee door het witte landschap van Noorwegen. Wat een gave ervaring was dit! De husky honden staan werkelijk te popelen om te rennen! Je deelt de slee samen met iemand anders waarbij je zelf dus de slee mag rijden, halverwege de tocht wissel je om. Een tocht met een hondenslee is werkelijk een prachtige ervaring.

Visittromso is het toeristen kantoor in Tromso waar je alle tours kunt boeken. Wil je meer informatie en de opties horen, dan kun je beter direct bij de touroperators langs gaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze tocht met de hondenslee zelf direct bij ‘lyngsfjord‘ geboekt.

De husky honden staan werkelijk te popelen om te rennen! Je deelt de slee samen met iemand anders waarbij je zelf dus de slee mag rijden, halverwege de tocht wissel je om. Een tocht met een hondenslee is werkelijk een prachtige ervaring!

Reismeis.nl

Orka’s en walvissen spotten

Enkele jaren hiervoor waren de walvissen in de wateren rondom Tromsø te spotten, maar de walvissen en orka’s zwommen dit jaar een stukje noordelijker omdat de haring een andere route zwom. Dus moesten we een stuk verder varen om ze te kunnen zien. We legden een tour vast (met een RIB boot) en vertrokken vanuit de haven van Tromsø met een grote Catamaran waar meer dan 100 mensen op konden. Na ongeveer twee uur varen gingen wij met vijf andere mensen op een kleine RIB boot. We kregen een heel dik pak en andere kledingstukken wat we over onze eigen kleding aantrokken. Deze boot ging met zo’n 100 km per uur over het water, vanuit deze boot zagen we de eerste groep orka’s! Orka’s zijn gevaarlijk in het water, ze schijnen zelfs haaien te kunnen eten. Helaas hebben we geen bultrug walvissen kunnen spotten. Voordat het bijna donker was en na een snelle vaart op de RIB boot, stapten we weer over op de catamaran.

Beste reistijd

De beste reistijd voor het noorden van Noorwegen is afhankelijk van wat jij daar wilt zien. Het beste seizoen voor het zien van het Noorderlicht is van september tot eind maart. Het zien van het Noorderlicht is afhankelijk van de bewolking en de zonneactiviteit. Daarom blijft het altijd een kwestie van geluk hebben.

Wanneer je graag orka’s en bultruggen wil zien, dan is begin december tot eind januari de beste tijd voor een bezoek aan Tromsø. De orka’s en bultruggen eten haring en in deze maanden is de haring hoog geconcentreerd rondom de fjorden van Tromsø. In de winter, vanaf eind november ligt er vaak voldoende sneeuw voor het maken van een tocht met een hondenslee.

Ben je benieuwd naar bewegend beeld van deze prachtige trip? Kijk dan eens naar het filmpje wat ik maakte.

Fjord Noorwegen

Heb jij al eens het noorderlicht gezien, of staat dit bij jou ook op je ‘bucketlist’? 🙂

Wil je meer reisinspiratie? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagrampagina Reismeis.nl

31 Comments

 • Lindy

  17 januari 2018 at 20:02

  Wauw Malou ! Echt een feestje om jou te mogen volgen wat een geweldig verslag en prachtige foto’s ! Wat een super reis staat ook zeker op mijn bucketlist 😁benieuwd naar je volgende reis 😉

  Beantwoorden
 • Bjorn

  17 januari 2018 at 20:09

  Wat een heerlijke blog om te lezen. Wij krijgen er alweer helemaal zin in om Tromso te bezoeken. Orka’s in Het wild zien staat nog op ons lijstje. Wij zien uit naar je volgende blog!

  Beantwoorden
  • reismeis

   17 januari 2018 at 21:59

   Dankjewel Bjorn! De orka’s waren zeker een bijzondere ervaring, net als de husky sledetour en het noorderlicht! Wie weet tref je de orka’s ook wanneer je die kant op gaat!

   Beantwoorden
  • Sven

   23 augustus 2022 at 14:15

   Dank Reismeis. Wij zijn onze reis naar Tromsø aan t boeken. Hoe kijk je terug op de reisperiode? Heb je ook overwogen om in februari te reizen zodat je meer daglicht zou hebben en meer kleur in het landschap? Dank alvast, Sven

   Beantwoorden
   • reismeis

    23 augustus 2022 at 19:18

    Leuk dat jullie van plan zijn naar Tromso te reizen, dat wordt sowieso een onvergetelijke ervaring! Wij hebben dat wel overwogen, maar we wilde graag de walvissen spotten en deze waren er toen tot ongeveer eind januari. Het is maar net wat je zoekt in de trip natuurlijk! Laat je me weten hoe het was?

    Beantwoorden
 • Jill

  21 januari 2018 at 13:48

  Waauw, wat een mooie bestemming. Ik ben echt geen kou en sneeuw mensen. Woon daarom ook in de tropen, maar als ik weer blogs lees van mensen die naar het noorden zijn gereisd, ben ik ergens wel beetje jaloers. Het noorderlicht staat nog op Mn bucketlist.

  Beantwoorden
 • Marie-José Jansen

  29 augustus 2018 at 03:42

  Wat een schitterende reis! Dit staat heel hoog op mijn bucketlist. Aangezien de financiën een luxe reis niet toestaan, ga ik dit zo budget mogelijk samenstellen voor mezelf. Maar moet te doen zijn!

  Beantwoorden
  • reismeis

   29 augustus 2018 at 15:08

   Ja, door de vakantie helemaal zelf samen te stellen als losse onderdelen, zul je veel minder kwijt zijn dan een pakketreis! Voor ons lagen de kosten helemaal niet zo heel hoog! Ik hoop dat je ooit deze reis zult maken, want het is fantastisch!

   Beantwoorden
 • Yvonne

  9 november 2018 at 16:34

  Wat onwijs leuk hier jouw verhaal te lezen. Ook hier staat deze reis op onze bucketlist en heb inmiddels zelf een appartement geboekt voor 3 nachten in Tromso en de vliegtickets als verassing voor mijn tiener en mezelf uiteraard. Is het nodig om nu al een huskysafari te boeken? We gaan pas 27 februari. Het is in de voorjaarsvakantie weet niet of t dan druk is en er niks meer te boeken is? Wat is het mooist overdag of avond? En is de slee moeilijk te besturen? Zoveel zin in en al zoveel voorpret…..gespaard en nu dan kan onze wens eindelijk in vervulling gaan. Zie uit naar je reactie.

  Beantwoorden
  • reismeis

   27 november 2018 at 10:41

   Wij waren er in december, zodat er voldoende sneeuw lag voor de hondensleetour en de walvissen/orca’s in de directe omgeving zwemmen op zoek naar vis 🙂 Ben je ook van plan om die kant op te gaan?

   Beantwoorden
   • Miranda

    5 januari 2019 at 21:17

    wij WILLEN GRAAG IN DECEMBER 2019 HIER HEEN GAAN MET ONS GEZIN VOOR ONS 25 JARIG HUWELIJK.
    waar HEBBEN JULLIE DIT ALLEMAAL GEBOEKT?
    WAT IS HET VOORDELIGST WIJ GAAN MET 5 PERSONEN
    hopelijk KUNNEN JULLIE ONS VERDER HELPEN

    VRIENDELIJKE GROET,
    mIRANDA

    Beantwoorden
    • reismeis

     11 januari 2019 at 08:04

     Beste Miranda,
     Wat een leuk vooruitzicht om met het gezin die kant op te gaan, ik weet zeker dat jullie het fantastisch zullen vinden. Je kunt verschillende sites bekijken waar ze pakketreizen aanbieden, maar voor ons was het een heel stuk voordeliger om zelf los een ticket te boeken, los een auto te huren en een airbnb te boeken. Als je een appartement buiten het centrum hebt, hoef je ook geen losse tours te boeken om het Noorderlicht te zien, omdat je buiten het centrum geen last van lichtvervuiling hebt. Een tour Noorderlicht is alleen al vaak rond de €100pp. Ik zou tijdig je appartement boeken, deze gaan hard in die periode! Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. En je kunt meer foto’s bekijken op mijn instagram account op @reismeis.nl. Lieve reisgroet, Malou

     Beantwoorden
     • Geert Vercammen

      15 juli 2019 at 15:48

      Dag Malou, wat een leuk blog!
      Wij zoeken december ook die richting uit te gaan.
      Het zelf huren van een auto spreekt mij ook zeker aan, heb je een tip waar jullie juist hebben gelogeerd?

      Groeten

     • reismeis

      17 juli 2019 at 19:04

      Bedankt voor je reactie en leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Het is een prachtige bestemming voor december en jullie gaan het vast fantastisch vinden. Wij hebben een appartement gehuurd via Airbnb en dit appartement was gelegen aan het Kaldfjord. Wel adviseer ik om zo vroeg mogelijk te boeken, omdat het maar een korte reisperiode is en vaak erg populair. Alvast veel plezier!

   • Pasquale

    19 november 2019 at 19:45

    Wij willen tromso boeken voor 14december dit jaar. En zag dat je ook in december bent geweest. Hoe zit het met de poolnacht? Is het de hele dag/nacht donker of zijn er lichtere momenten op de dag? Voor bijv walvis spotten heb je toch enigzins wat licht nodig.

    Ik vraag dit omdat we ons zoontje van 5 mee willen nemen. Maar twijfele.

    Beantwoorden
    • reismeis

     22 november 2019 at 08:43

     Beste Pasquale, wat leuk om te horen dat jullie van plan zijn om naar Tromso te gaan! Wat een mooi vooruitzicht! Wij waren er inderdaad begin december en de poolnacht betekent dat de zon niet echt boven komt, maar wel net onder de horizon. We hadden van 9u ’s ochtends tot ongeveer 14u ’s smiddags schemerlicht. Je kunt in het filmpje zien hoe het licht er dan uit ziet. Met helder weer heb je dan zeker voldoende licht, met slechter weer wordt het zicht wat minder. Maar het is niet volledig donker. De link van mijn filmpje staat in het het artikel! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust! Alvast heel veel plezier!
     Een reisgroet, Malou

     Beantwoorden
 • patrick

  17 juni 2023 at 11:10

  Hoi, wat leuk om te lezen dit zeg!!! Wij hebben deze week geboekt voor 11 December. We willen dus graag de Walvissen en de Orca’s zien, en uiteraard het Noorderlicht , Huskeytocht ( twijfel nog over rendierentocht maar daar lees je over dat die maar heel kort zijn ), en dan lijkt het ons leuk om een tour met sneeuwscooters te maken. Nu een accommodatie in Tromso geboekt, lijkt ons ook handig omdat je vandaar uit volgens mij start met de meeste excursies. Dus mijn vraag eigenlijk als je een flink eind rijden buiten Tromso boekt dan ben je ook veel op en neer aan het rijden of heb ik het mis? Groetjes,

  Beantwoorden
  • reismeis

   5 oktober 2023 at 22:18

   Beste Patrick, wat een geweldig vooruitzicht! Wij hadden zelf een accommodatie geboekt op zo’n twintig minuten rijden van de stad vandaan, dus op- en neer rijden was geen enkel probleem en zeker niet met zo’n mooie omgeving 🙂 Je vroeg waar wij de boottocht geboekt hebben, wij hebben deze allemaal in de stad geboekt toen bij Visittromso. Dit is het toeristen kantoor in Tromso waar je alle tours kunt boeken. Wil je meer informatie en de opties horen, dan kun je beter direct bij de touroperators langs gaan.

   Ik wens je alvast veel plezier in december!

   Beantwoorden

Geef een reactie