Gent, een leuke stedentrip om de hoek!

Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg, maar geen zin om ver te reizen? Dan is Gent een aanrader! Gent is een gezellige en sfeervolle stad, met vele bars en restaurantjes, prachtige authentieke gevels van gebouwen en in het stadscentrum is alles op loopafstand. Gent is misschien iets minder bekend dan andere Belgische steden, maar heeft net zoveel, of misschien wel meer te bieden!

Eind november vertrokken wij voor drie dagen naar het gezellige en sfeervolle Gent in België. De stad ligt net voorbij Antwerpen, dus helemaal niet zo ver reizen voor een stedentrip. De stad is kleiner en gemoedelijker dan Antwerpen, maar groter en meer stads dan Brugge. Gent is makkelijk te bereizen met de auto of met de trein. Er zijn vele gezellige cafés, restaurants en terrassen. Er zijn bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn, maar ook als shopaholic kom je er niets tekort, er zijn maar liefst vier grote winkelstraten. In dit artikel ga ik dieper in op wat Gent te bieden heeft.

Waterhuis aan de bierkant

Je vindt in het stadscentrum vele gezellige restaurants en bars. België staat bekend om zijn vele speciaal bieren en uiteraard kom je als bierliefhebber in Gent dus ook niets tekort. Wij dronken ’s middags een biertje in het ‘Waterhuis aan de Bierkant’. Dit is een gezellige tent aan het water met maar liefst 170 bier soorten op de kaart! Leuk om deze plek te bezoeken als je van bier houdt.

Gravensteen

Het Gravensteen in Gent is de enig overgebleven middeleeuws burcht in Vlaanderen. Een indrukwekkend kasteel wat heel mooi intact is gebleven. Je kunt tegen betaling het kasteel van binnen bekijken. Sinds de wereldtentoonstelling van 1913 worden in het kasteel ook heel wat culturele activiteiten, evenementen en feesten gehouden. Voor de entree betaal je €10.

Stadsrondvaart

Op zoek naar een leuke manier om meer te weten te komen over de historie van Gent? Maak dan een rondvaart met een rondvaartboot die elke 20 minuten vertrekt. Voor slecht weer hebben ze een overdekte mogelijkheid. Je krijgt op deze manier nieuwe en boeiende informatie mee over Gent en ziet de stad weer op een andere wijze. De kosten zijn €7 p.p. voor een rondvaart van 40 minuten en de boten gaan elke dag van half 11 in de ochtend tot 17u ’s middags.

Drie mooie torens in de binnenstad

Midden in het stadscentrum vind je drie hoge torens naast elkaar. De eerste in de rij is de Sint Niklaas kerk. De middelste is het Belfort, een 95 meter hoge toren. Sinds 1936 is het Belfort beschermd als monument. Het Belfort van Gent staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco. In het Belfort bevindt zich een beiaard van 54 klokken, met een totaalgewicht van ongeveer 30 ton. De toren staat ook wel bekend om de onafhankelijkheid van de stad. Bovenop de torenspits staat een draak, deze staat symbool voor het bewaken van de stad. Tegen betaling kun je de 366 trappen beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

De laatste in de rij is de Sint-Baafskathedraal. Het is heel indrukwekkend om in deze kathedraal rond te lopen en er is daarnaast veel kunst te vinden. In een apart gedeelte in de kathedraal kun je het kunstwerk van Hubert en Jan van Eyck uit 1432 aanschouwen, ‘De aanbidding van het Lam Gods’. Het is een groot en complex 15e-eeuws Vlaams veelluik. In 1934 werden twee panelen gestolen, een van de bekendste kunstroven in België. Het onderging in 2010 een grondig wetenschappelijk onderzoek ter voorbereiding op ingrijpende restauratiewerkzaamheden, die in 2012 begonnen. Deze werkzaamheden zullen zeker nog duren tot in 2019.

Souvenirs

Wil je een souvenir meenemen uit Gent? Je kunt uiteraard chocolade of bier meenemen, maar in Gent kun je ook de originele Belgische snoepjes uit Oost Vlaanderen meenemen die veel weg hebben van een neus, oftewel Gentse neusjes! Ze heten ook wel Cuberdons. De klassieke hebben de smaak van Framboos, maar er zijn vele andere smaken te koop! Door de beperkte houdbaarheid worden ze niet geëxporteerd en zijn ze dus alleen in België verkrijgbaar.

CityCard Gent

Ben je van plan om je bezoek aan Gent te combineren met een bezoek aan meerdere musea en monumenten? Dan is misschien een CityCard Gent iets voor jou. Met deze CityCard kun je gratis een bezoek brengen aan meerdere bezienswaardigheden en musea en tevens gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en een boottocht. De kaart is verkrijgbaar voor €30 voor 48u en €35 voor 72u. Lees hier alle informatie over de CityCard Gent.

Gentse feesten

Een topevenement in Gent zijn de Gentse feesten. Het is een cultureel volksfeest dat stamt uit de negentiende eeuw en duurt maar liefst tien duren. Er komen nationale en internationale artiesten, er zijn tientallen optredens, theater, tentoonstellingen en een kermis en de stad bruist op en top. Lees hier meer over de Gentse feesten.

Gent in de winter

In de weken rondom kerst vind je in Gent een gezellige kerstmarkt en veel andere gezelligheid zoals een schaatsbaan. Helaas was deze kerstmarkt er nog niet toen wij een bezoek brachten aan de stad. Lees meer over Gent in de winter op deze website. Bezoek je Gent met kinderen en ben je op zoek naar tips? Lees dan van Avonturen Sparen de blog over een bezoek aan Gent met kinderen.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan het sfeervolle Gent en heb je toen ook de Gentse neusjes geproefd?

Geef een antwoord